Szalmonellától betegedett le több mint száz kaposvári bölcsis

2018. október 25. 13:24 2018. okt. 25. 13:24

Kétszer már végigsöpört, most a szalmonella-fertőzés harmadik hulláma érte el a kaposvári bölcsődéket. A hivatal szerint nem az öt intézménynek ételt szállító cégnél van gond, hivatalosan nem is tudni, hogy mi okozta a járványokat - a szülők ezt máshogy látják.

Augusztus vége óta már harmadjára betegedtek meg öt kaposvári bölcsődében a gyerekek szalmonella miatt, a Népszava úgy értesült, hogy eddig több mint 100 gyerek betegedett meg hosszabb-rövidebb időre.

A lap szerint a napokban egyeztető fórumot tartottak, melyen az önkormányzat mellett az ÁNTSZ képviselői is részt vettek a szülők mellett.

Bár a szülők szerint az öt intézmény közt a közös kapcsolódási pontot a bölcsődéket ellátó ételszolgáltató cég jelenti, hivatalosan még mindig nem derült ki, hogy honnan is érkezett a fertőzés. Az ellátó konyhát és az ott dolgozókat is átvizsgálták, ám negatív eredményeket kaptak. A konyha beszállítóit is ellenőrizték, a bölcsődéket pedig fertőtlenítették - olvasható a cikkben.

A fórumon felszólaló egyik szülő szerint azonban az augusztusi járványban ezeket az ellenőrzéseket nem folytatták le, egy másik szülő pedig úgy látta, amíg helyben főztek, addig nem fordult elő szalmonella-fertőzés a bölcsődékben.

A Népszava cikke szerint a szülőknek különösképp nem tetszett, hogy azt próbálták sugallni az illetékesek, hogy a bölcsődei gondozók, illetve a szülők felelőtlensége vezethetett a megbetegedésekhez. Egy élelmiszerbiztonsági szakértő ráadásul azt is magyarázta, hogy biztos a játszótéren kenték át egymásra a fertőzést a gyerekek. Mikor valaki visszakérdezett, hogy akkor az óvodások és iskolások hogy nem betegedtek meg, arra már nem érkezett válasz.