Megint jönnek, riogatnak

2018. október 25. 15:18 2018. okt. 25. 15:18

Mily furcsa az élet: pár napja még a lakástakarékok állami támogatásának megvonásától, meg az elzáruló uniós pénzcsapokról szóltak a hírek, most meg mást sem hallani, mint hogy 70 ezer "migráns" gyűlik a Balkánon, és ide tartanak, e lángoktól ölelt gyepűre. Biztos a hajléktalanokkal fognak össze, hogy elvegyék a munkánkat.

Nem sikerült olyan jól ez az ősz eddig a kormánynak, mint szerette volna: nyár végén derült ki, hogy a nagy strómanok egymásnak adják a kilincset egy luxushajón, Orbán úgy röpköd egy NER-milliárdos érdekeltségébe tartozó luxusrepülőn, mint Walpurgis éjszakáján a boszorkányok az égen, Brüsszel-alsó Strasbourgban meg már a saját uniós párttársaknak is gáz lett a Fidesz.

Nem is kellett sokat várni a kormányzati éceszgéberekre, gyorsan kreáltak tehát új ellenséget, elővették a hajléktalankártyát.

Közben ugyan kiderült, hogy az uniós pénzcsomagokat kissé elzárták ott Brüsszelben, ezért két nap alatt átnyomták a lakástakarékok állami támogatásának eltüntetését (elévülhetetlen érdemeket szerzett ebben Bánki Erik baranyai fideszes erős ember, bár volt még megyei versenyző), és még erősebben kezdték nyomni a hajléktalan-ellenességet.

Ám úgy látszik, kissé kontraproduktívvá vált a nagy össznemzeti 'utáljuk a csöveseket', ezért a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely előhúzta a három éve jolly jokerként működő migránskártyát, és felcsapta az asztalra.

Állítása szerint a magyar titkosszolgálat úgy értesült, 70 ezer "migráns" érkezik a balkáni útvonalon Horvátország felé tartva, és már bosnyák határnál járnak, ezért megerősítik a magyar-horvát határt.

A Sarajevo Times cikke szerint szeptember elején Dragan Mektic, Bosznia-Hercegovina belügyi minisztere a sajtónak arról beszélt, hogy 2018 elejétől szeptember elejéig 14969 menekült lépte át az ország határát. A föderatív állam határrendőrsége szerint közel 13 ezer ember belépését megakadályozták október közepéig, és azt az 5061 embert, aki mégis bejutott, azt átadták a külügyminisztériumnak a klix.ba hírportál cikke szerint. A Boszniába érkező menekültek döntő többsége egyébiránt nem akar maradni a balkáni országban, hanem az uniós országok felé akar továbbhaladni, erről Mektic beszélt korábban.

Az elmúlt napokban bosnyák Velika Kladusa és a horvát Maljevac határátkelő közt zajlottak összecsapások a Boszniából továbbindulni szándékozó menekültek (mintegy 300 főről lehet szó a hírek szerint), illetve a bosnyák és horvát határrendőrök közt, többen megsérültek. A menekültek egyébként azért is próbálnak uniós területre jutni, mert a bosnyák oldalon sátrakban élnek, miközben a hegyvidéki területen a tél korábban köszönt be.

Nem akarjuk mi tehát kétségbe vonni a honi gumitalpas hírszerzők értesüléseit, de az elmúlt 8 év tapasztalatai azt mondatják, hogy ne higgyük el a bosnyák határon tobzódó "migránsok" létszámát a kormánytagok bemondására.