November 6-án tüntetnek a fővárosban a szakszervezetek a cafeteria miatt

2018. október 28. 09:11 2018. okt. 28. 09:11

November 6-án a szakszervezetek Budapesten fognak tüntetni a cafeteria-elemek és a béren kívüli juttatások megadóztatása ellen, mert hogy a kormány a korábbi ígéreteik ellenére végül érdemben nem változtatott a rendszeren.

A Népszava információi szerint november 6-án nagyobb tüntetés készül a fővárosban, a szakszervezetek fognak ugyanis a Magyar Nemzeti Banktól a Parlamenthez vonulni tiltakozásképp a cafeteria és a béren kívüli juttatások megadóztatása ellen.

A lapnak a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Székely Tamás elmondta, a "kormány nem tartotta be az ígéretét, semmiféle egyeztetés nem történt", ezért fognak tüntetni.

A demonstrációt a LIGA Szakszervezetek és a Magyar Szakszervezeti Szövetség szervezi közösen a cikk szerint.

Székely a lapnak elmondta, a szakszervezetek durva megszorításként értékelik a béren kívüli juttatások megadóztatását, ami számításaik szerint mintegy 2 millió munkavállalót érinthet hátrányosan lakhatási, munkába járási és öngondoskodási szinten. Ráadásul az érdekvédők úgy számolnak, hogy a cafeteria megadóztatása miatt a munkaadók jelentősen csökkenteni fogják a béren kívüli juttatásokat.

Azt ugyanakkor Székely Tamás elismerte a Népszava kérdésére, nincsenek illúzói arra nézve, hogy egy tüntetéssel meghátrálásra késztetik a kormányt, mert "ettől a kormánytól a munkavállalók már nem várhatnak semmit". Ugyanakkor mint érdekvédelmi szervezet, kötelességük tiltakozni a hátrányos változtatás ellen - tette hozzá.

Mint Benke Norberttől, a Magyar Szakszervezeti Szövetség baranyai képviseletvezetőjétől a Pécsi STOP megtudta, országszerte folynak az aláírásgyűjtések a béren kívüli juttatások megadóztatása ellen. A budapesti tüntetésen való részvétel ugyanakkor egyéni szervezésben zajlik a megyében - tudtuk meg.