Pécsi hajléktalan pere: megszüntették az eljárást

2018. október 26. 15:15 2018. okt. 26. 15:15

Megszüntette az eljárást a Pécsi Járásbíróság annak a férfinak az ügyében, akinek azért kellett a törvény előtt felelnie, mert megsértette az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályait. A férfi az első pécsi hajléktalan volt, akit elkapott a törvény kereke az október 15-i új világrend óta.

A bíró is megdöbbent a jogvédők hallgatásán

Mint az ismert, október 26-án 13 órakor kezdődött az a szabálysértési eljárás, melyet az első pécsi hajléktalan ellen indítottak azért, mertmegsértette az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályait.

A tárgyalás érdekes eredményt hozott: a bíróság ugyanis megszüntette az eljárást, gyakorlatilag felmentették a pécsi férfit. A bíró hangsúlyozta: nem lehet egy kaptafára elbírálni ezeket az ügyeket. A bíró szerint a jogalkotó alapvetően a budapesti helyzetet akarta megoldani.

A bíró a döntés indoklásakor kitért arra is: megdöbbenve tapasztalta, hogy amikor a jogszabály nyáron megjelent a Magyar Közlönyben, egyetlen jogvédő szervezet sem szól egy szót sem. A jogvédők is nagy mulasztást követtek el, pedig két és fél hónapjuk volt.

A konkrét ügyben a bíró elmondta: a szerszámos kamra, ahol a pécsi érintett férfi tartózkodik, nem a legemberibb, bejelentkezni sem lehet oda, mégis tartózkodási hely. Egyben elfogadta a férfi védekezését, miszerint „berúgott, feldőlt, elaludt”, nem akart mást, csak hogy hagyják ott békén, nem volt nála a személyes holmija.

A bíróság szabálysértés hiányában megszüntette az eljárást, a férfi szabadon távozhatott. Az ítélet jogerős.

Tüntettek a bíróság előtt

A tárgyalást megelőzően az A Város Mindenkié Pécs tüntetést szervezett a Pécsi Járásbíróság elé. Itt az AVM Pécs aktivistája, Aradi Fanni beszélt arról, országosan is elsők között van a pécsi per (Budapesten a múlt héten zajlott le kettő), de felidézte azt is, a baranyai megyeszékhely 2014-ben is buzgó volt, mikor a közterületen élést lehetett betiltani települési szinten.

A tüntetésről készült élő videónkat itt láthatod: