Gyurcsány Ferenc Pécsen állt ellen

2018. október 26. 22:45 2018. okt. 26. 22:45

Pécsen járt a DK vezetője, a politikai prozódia nagyágyúja, az Orbán-érem írás oldala, a Thürmer Gyula utáni második legszívósabb politikai ikon, és beszélt a Jókai téren.

Gyurcsány Ferenc a Jókai téren szólt az ott összegyűltekhez pénteken kora este, de már Ferencesek utcája közepén hallani lehetett, hogy ő beszél. Azt még nem lehetett hallani, hogy mit, de hogy ő az, azt igen. Ha egyszer felhagy a politikával, a brit királyi színiakadémia is sorban áll érte, hogy prozódiára tanítsa a leendő Hamleteket és James Bondokat.

Persze nem hagy fel vele sose, ezt pontosan tudjuk, hogy ő húzza-e tovább a pályán, vagy Thürmer, csak a túlvilág őrzői és urai tudják.

Gyurcsán Ferenc most ellenáll. Sose lehet tudni, hogy éppen mire készül. Általában a leghangosabb, legharcosabb ellenzéki, aki lábbal veri meg a Fideszt, megy és küzd, de ha Orbán épp a szakadék szélén egyensúlyoz, valahogy mindig van egy olyan elképesztő húzása, ami valami elképesztő módon visszarántja onnan, mintha attól tartana, hogy ha a régi ellenlábasa megsemmisül, ő sem élné túl.

De Gyurcsány, aki maga a DK, aki pénteken Pécsen is igen sokat beszélt egyes szám egyes személyben, most ellenáll. Négy éve még nem hitt az utcai politizálásban, most abban hisz: a Parlamentben nem lehet Orbánt megdönteni, mondta. A pécsi Ellenállás tüntetésen szerencsére nem volt Orbánnal díszített hülyegyerekdob cefreérlelő hordóból meg biztonsági okokból lánccal rögzített bottal, voltak helyette szavak.

A dúsgazdag Gyurcsány az utcára is kiköltözött, hátha elviszik a rendőrök, de hát nem vitték. Divat rajta emiatt kuncogni, de mégis ő volt az egyetlen, aki ezt meglépte.

Biztonsági játék volt a pénteki, azért egy Jókai teret meg lehet tölteni. Általában, mert hát azt sem mindig sikerült volna, ázott már ott tucatnyi ember is a novemberi esőben ellenállásilag. Gyurcsány még mindig megtölti a Jókai teret.

Meg most nem esett, összegyűlt egy térnyi ember és hallgatták a DK első emberét. Mondott sok mindent, ami nem volt új, de lelkesen lehetett vele egyetérteni. Mint például Európa kapcsán azt, hogy nem azt nézi, ami elválaszt, hanem ami összeköt. Ez szóról szóra megegyezik az MSZP szlogenjével, hogy ki mondta előbb, talán már sose derül ki. Talán igen.

De azért mondott nagyon érdekes dolgot is. Olyan Gyurcsányosan mondta, hogy azért ébredjen kétség, de vitán felül érdekes gondolat volt.

Azokról beszélt, akik október közepe óta fröcsögve-hörögve hívják a rendőröket a hajléktalanokra. Az emberségről beszélt, ami valahogy kiveszett belőlünk. Ebben nem tudok nem egyetérteni vele, ezen rágódok, kesergek egy ideje.

Aztán persze agyoncsapva kissé a szép gondolatot elmondta azt is: neki ez, embernek lenni már többet jelent, mint még három szavazatot szerezni. Gyönyörű gondolat, főleg bő félévvel az országos választások után, amikor azért a DK stratégiájából ekkora jellemfejlődésre még nemigen lehetett következtetni.

De hol van az már. Ma ellenállás van.