Nyolc új börtön helyett jó, ha ötöt épít meg a kormány

2018. október 31. 09:35 2018. okt. 31. 09:35

Eredetileg nyolc új börtönt akart építtetni a kormány, hogy ezzel is csökkentse a meglévőkben a zsúfoltságot, ám most úgy tűnik, a nyolc új létesítmény helyett jó, ha öt marad. Hogy a komlói börtönálmokkal mi a helyzet, azt egyelőre nem tudni.

Visszatáncolt a kormányzat, mert bár eredetileg 8 új börtön megépítését határozták el még bő négy éve, a Népszava cikke szerint három esetében most elálltak a beruházástól.

A lap információi szerint Kemecse (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), Kunmadaras (Jász-Nagykun-Szolnok megye) és Ózd (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) önkormányzatát már értesítette szóban a Belügyminisztérium, hogy mégsem épül meg náluk a tervezett büntetés-végrehajtási létesítmény.

Hogy miért rájuk esett a választás, azt nem tudni, mindenesetre a lap úgy értesült, novemberben jön majd egy újabb kormányhatározat a börtönépítésről, a BM pedig ennek kívánt elébe menni a tájékoztatással, hogy az érintett települések ne a Magyar Közlönyből tudják meg a dolgot.

"Magyarázatként annyi hangzott el, hogy a belügyminiszter nem akar többet költeni az építésekre, mint a 2015-ben meghatározott 106 milliárdos keret, márpedig azt az azóta lezajlott két közbeszerzési forduló sikertelensége is igazolta, hogy a nyolc helyen összesen 4500 férőhely kialakításáról dédelgetett álmok nem voltak reálisak, az építőanyagok és a szakmunka is sokkal drágább, mint amivel számoltak" - olvasható a cikkben.

Az önkormányzatok anno ingyen és térítés nélkül ajánlották fel a telkeket az államnak (a megállapodás a lap szerint szóban történt), viszont a telkek közművesítését a helyhatóságoknak kellett állnia. Ózd esetében ez körülbelül 15 millió forintot jelentett, Kunmadarason a volt szovjet laktanya területére álmodták meg a börtönt, ott jó 10 millió forint ment el a beruházás előtti munkálatokra. A Népszavának mindkét település polgármestere elmondta, ígéretet sem kaptak arra, hogy ezt a pénzt valaha viszontlátják.

Ráadásul a börtönberuházások a foglalkoztatáson is nagyot löktek volna, Ózdon legalább kétszáz új munkahellyel számoltak. Ráadásul mivel érettségizett munkavállalókat keresett zömmel a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP), így sokan újra nekiálltak tanulni, hogy később felvételt nyerhessenek.

Bár a Népszava csak ezt a három települést említette, a komlói börtönberuházás kapcsán is nagy a csönd - bár azt tudni, hogy a közművesítést és az útépítést már elvégezték. A Pécsi STOP megkereste a komlói önkormányzatot, amint válaszolnak, újra jelentkezünk.