Ma jön az év legmágikusabb éjszakája

2018. október 31. 15:31 2018. okt. 31. 15:31

Ez egy cikk a halloween-mindenszentek múlni nem akaró vita margójára arról az ünnepről, amit a Kárpát-medencében élő kelták valószínűleg már akkor ünnepeltek, amikor a ma már elképesztően keresztény magyarok ősei a szomszéd törzs vérével kevert lóürülékben gázoltak valahol a sztyeppén.

Halloween vagy mindenszentek?

Hogy később a lényeggel tudjunk foglalkozni, már az elején szögezzük le: nem fogunk igazságot tenni, mert nincs miért. A halloween és mindenszentek ugyanannak az egy ünnepnek a leszármazottai, ez pedig a:

Samhain

A samhain a kelta újév kezdetének ünnepe volt, amelyet október 31-e sötétedéstől másnap estig ünnepeltek. Ez volt a kelták egyik legjelentősebb ünnepe, több újpogány vallásban ma is jelentős szerepet játszik.

A szó eredetéről ma már csak sejtéseink vannak, ugyanúgy jelenthette a meleg periódus végét, mint a gyülekezést, egyesülést. Mindkettő lényege, hogy a tél beköszöntével – mivel az ősi kelták csak két évszakot tartottak számon – a család, a közösség újra egyesül.

A samhaint követő időszak a nagy lakomák ideje volt. Ez abban a praktikus okban találta meg magyarázatát, hogy ekkor hajtották be a nyájakat a nyári legelőről. Mivel az állateledelek tartósítására csak korlátozott lehetőségek voltak, a gyengébb állatokat ilyenkor egyszerűen levágták és megették, hiszen nem volt elegendő takarmány minden jószágnak télire.

Ezt a napot tartották az őszi betakarítás végső határideje. A gabonát, amit samhainig, vagy később Hallowe'enig nem hordtak be, tönkretette vagy elpusztította a Pooka nevű démon – Írországban még nem is olyan távoli múltban is sokan hittek ebben.

Az őszi időszak lakomáinak máig, idehaza is élő maradványa a Márton-napi lúdevés és az újbor kóstolása.

Az ősi kelták szerint a samhain éjszakájánál nem volt alkalmasabb időpont a mágiára vagy a jövő kifürkészésére. Hitük szerint ez az éjszaka nem tartozik sem a régi, sem az újévhez, ekkor omlanak le a falak élők és holtak, e világ és a természetfeletti lényeké között.

Az ünnepet, hasonlóan több más pogány jeles naphoz, a kereszténység nem tudta megszüntetni, ezért inkább némi mázzal saját ünnepként tálalta. Ebből lett az angolszász országok Halloweenje és a Mindenszentek november elsején, de a halottak napja is az ezt követő napon.

(A cikkhez Yliaster Daleth A tündérek hagyatéka című könyvéből kölcsönöztük a tudást.)