Óriási madármegfigyelés zajlott Baranyában

2018. november 3. 12:40 2018. nov. 3. 12:40

Októberben bonyolították le az Európai Madármegfigyelő Napokat a vén kontinensen, mely során szebbnél szebb szárnyasok tömegeit sikerült meglesni. Baranyában kétszáznál többen vettek részt az akcióban, és közel százezer madarat meg is figyeltek.

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban - írta honlapján a Magyar Madártani Egyesület. A megfigyelések európai szintű információ gyűjtést tesznek lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes országos rendezvénnyel sokakat lehet a szabadba csábítani.

Az Európai Madármegfigyelő Napokat idén október 6-7-én bonyolították le az egyes országok madárvédelmi szervezetei. Az adatok összesítése után derült ki, hogy Magyarország a megfigyelők számát (5152 fő) tekintve az első helyen, a helyszínek számát (158) figyelembe véve a második helyen, míg a megfigyelt madarak példányszáma (707 315) alapján a harmadik helyen végzett - adta hírül Facebook-oldalán a Magyar Madártani Egyesület Baranya Megyei Csoportja, fotót is mutatva a megfigyelők egyik lelkes kis csapatáról:

Baranyában a két fő helyszín (Csertő, Sumony) mellett még 11 mellékhelyszínen végeztek terepbejárásokat, melyek során 209 érdeklődőt kalauzoltak a területeken. A kétnapos madárlesen összesen 102 madárfaj 95 986 példányát figyelték meg. A fő madártömeget ezúttal is a sumonyi halastavak nádasaiban éjszakázó seregélyek alkották. Az egyesület szerint a hazánkban megfigyelt madarak 13,6%-a származott a baranyai megfigyelőktől.