Követség megy a kormányhoz a siklósi vár miatt

2018. november 3. 19:31 2018. nov. 3. 19:31

Egy ideje már nem érkezik forrás a siklósi vár felújítására, holott igény volna erre a nemzeti vagyonként számon tartott egykori erősségben. A siklósi önkormányzat most követeket küld a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszterhez.

A Siklósi Hírek cikke szerint gondban van a siklósi vár, és ennek kapcsán az önkormányzat is: nem érkezik egy ideje forrás az egykori erősség felújítására, holott igény lenne erre.

A lap szerint nemrég a gyilokjáró felújítására kért 20 millió forintot a várkapitány Szentgyörgyváry Péter, ám az önkormányzatnak nincs ennyi pénze erre a célra.

A cikkben olvasható, utoljára 2013 és 2015 között zajlott felújítás a váron, akkor egy DDOP-projektben újult meg 400 millió forintból a homlokzat és az északi terasz. Előtte, 2010-12 közt ugyancsak egy DDOP-konstrukcióban tették rendbe a Dorottya-kertet, a kápolnát és a barbakánt (gyilokjárókat és a felhajtóhidat), az 570 milliós projektköltséghez a város 114 millió forintot tett hozzá. Ezen munka előtt, 2009-11 között pedig a Norvég alapok támogatásából, 980 millió forintból újult meg a múzeumi szárny, amihez az önkormányzat 142 millió forinttal járult hozzá.

2015 óta azonban nem érkezett forrás a várra, egy TOP-pályázat akadt, amelynek 350 millió forintjából a vár környékét rakhatják rendbe, de a több évtizede elhanyagolt falakkal sem ártana már valamit kezdeni.

"Szintén elhagyatottan, kihasználatlanul áll a nyugati szárny, ahol szálloda és étterem működött hajdanán. Az önkormányzat ezekre a fejlesztésekre vagy a szolgáltatások bővítésére nem rendelkezik elegendő forrással, pályázati lehetőség pedig nincs rá" - olvasható a cikkben.

Mindezek mellett az erősség kimaradt a lap szerint a Nemzeti Kastély és Várprogramból is.

Mivel a siklósi vár a magyar állam tulajdona (az önkormányzat 1998-ban csak a vagyonkezelői jogokat kapta meg), ezért indul most delegáció az önkormányzattól a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszterhez (Bártfai-Mager Andrea), hogy átbeszélhessék a siklós vár, mint nemzeti vagyon jövőjét.