Borzalmas állapotokra panaszkodnak a malomvölgyi otthonban

2018. november 4. 10:43 2018. nov. 4. 10:43

Egy pécsi nő azt mondja: elképesztő bánásmódban részesülnek az idősek a Baptista Szeretetszolgálat malomvölgyi otthonában. A szeretetotthonnak nevezett helyen a bentlakók legalapvetőbb higiéniai szükségleteit sem elégítik ki: a hölgy szerint fél napig bűzölög a széklet a szobában, mosdatás alig van, fürdés talán ha havonta, de reklamálni kell hozzá.

A pécsi nő lapunknak elmondta: édesanyja azután került a pécsi otthonban, hogy előtte Görcsönyben egy hasonló intézményben, mint mondta, úgy bántak mozgássérült édesanyjával, legalábbis a higiénia terén, mint az állatokkal. Hideg vízben zuhanyozták le az ápoltakat, aztán szárítatlanul tolták ki tolókocsiban, és tizenketten feküdtek egy koszos szobában, nem ritkán náthásan vagy tüdőgyulladással.

A nő abban bízott, Pécsett közelebb van az otthon, édesanyja egy négyágyas szobába került, és bár közel 100 ezer forintba kerül havonta, úgy gondolta, mégis csak jobb lesz. A szobában van mosdó, hűtő, és ígéretekből sem volt hiány, amikor édesanyját odavitte. Hetente fürdetés, naponta mosdatás, utána tisztességes felöltöztetés és etetés – egyebek mellett ezek az érvek szóltak a pécsi otthon mellett.

Aztán teltek-múltak a napok, a hetek, a hónapok, és egyre kevesebb látszott ezekből teljesülni. A nő azt mondta: alig mennek be az idős betegekhez, az etetésből sem nagyon lett semmi: aki meg tudta enni a vacsoráját, jól járt, a többe meg úgy, ahogy. Naponta három pelenkát fizet és vesz meg édesanyjának, de azt sem kapja meg mind – mondta a nő. Szobavécét vitt be neki, hátha az segít, de azt meg volt, hogy 12 órát hagyják bűzölögni úgy, hogy már a folyosón is érezte.

A higiénia terén sem jobb a helyzet. Édesanyja beszámolóira hagyatkozva azt mondja a nő, hogy az elmúlt félévben talán négyszer fürdették meg, a napi mosdatás meg csak ígéret maradt.

A nő többször is panaszt tett, ami után egy darabig minden csillogott, de ez hamar elmúlt – Nem tudom, mit kellene tennem – mondta lapunknak a pécsi hölgy. - Én elég gyakran tudok bejárni, de akinek távolabb él hozzátartozója, arra igen nehéz idők járnak az otthonban. Az otthonban létszámhiányra panaszkodnak, szerintem meg inkább az empátia hiányzik. Lehet, hogy azt várják, hogy borítékokat dugdossak zsebekbe, amit talán még meg is tennék, de csak azután, ha látom, hogy már kaptam érte valamit cserébe. Így annak sem látom sok értelmét.

Az intézmény neve egyébként legutóbb akkor került a hírekbe, amikor két ápoló szexet imitált egy magatehetetlen idős ember társaságában, és erről fotókat is posztoltak a Facebookon.