Pécsett azért még nyomozhatnak a miniszterelnök veje után - frissítve!

2018. november 7. 12:32 2018. nov. 7. 12:32

Legalábbis a feljelentő Berkecz Balázst még nem értesítették róla, hogy a pécsi Elios-ügyben megszűnt volna a nyomozás. A pécsi lakájmédiában éppen szocialista politikusokra hivatkozva ömlik az ügyben a fehérítő, akik pedig számos alkalommal szervezett bűnözésről beszéltek a témában.

Hiába volt az OLAF-jelentés, az egész Európában visszhangzó botrány, „bűncselekmény hiányában megszüntették az Elios Innovatív Zrt. ügyében indult nyomozást”. „Az OLAF jelentésében foglaltakat a minden részletre kiterjedő nyomozás nem támasztotta alá" - áll az ORFK kommünikéjében.

A 444 hozzátette: az unió csalás elleni szerve 2018 januárjában zárta le két éves nyomozását Elios-ügyben és jutott arra, hogy súlyos szabálytalanságok övezték a cég közbeszerzéseit. Az Elios Zrt. Tiborcz István, Orbán Viktor vejének résztulajdona volt, amikor elkezdett aratni megmagyarázhatatlanul túlárazott önkormányzati közbeszerzéseken.

Bár magunk sem gondolnánk, hogy a kies baranyai megyeszékhely számos sebből vérző közvilágítás-korszerűsítése miatt kerülne börtönbe Orbán Viktor unokáinak apja, de azt azért jegyezzük meg: a pécsi nyomozást annak idején leválasztották az OLAF-ügyről. És mivel lapunk megkeresésére a feljelentő, az Együtt volt politikusa, Berkecz Balázs szerdán megerősítette, hogy őt még nem értesítették a nyomozás megszüntetéséről, egyelőre kijelenthetjük: a pécsi ügyben még tart a nyomozás. Annak idején kissé leegyszerűsítve a dolgot azért választották le a pécsi ügyet a többiről, mert a város nem az uniós adófizetők pénzéből, hanem a pécsiek kontójára felvett hitelből finanszírozta a várost fényárba borító beruházást.

A városi önkormányzat portálja elcsípve az OLAF-ügyben elrendelt nyomozás megszüntetése indította mainstreamet legott fontosnak érezte megszólalni az ügyben. „Az MSZP-sek rég megmondták, Pécsen nem volt bűncselekmény a világítás körül” címmel közöltek cikket, amelyben az áll:

„Mint azt Gulyás Emil pécsi városházi képviselő a Szakács Lászlóval, az MSZP mostani elnökhelyettesével közös sajtótájékoztatón már márciusban kijelentette, Pécsen nem történt bűncselekmény, ezért nem is vitték el a nyomozók az iratokat.”

Nézzünk pár mondatot arról, hogyan hangzott ez nálunk akkoriban:

„Csizi Péterről és a szervezett bűnözésről beszélt Szakács László”

„...az a kérdés merül fel: koordinált-e valamit a magyar belügyi tárca azokban az ügyekben, amelyekben az OLAF szervezett bűnözésről beszél.”

[u]„Szakács László baranyai szocialista politikus hétfőn délelőtt a Belügyminisztérium érintettségét firtatta abban az Orbán vejéhez kötődő Elios-ügyben, amelyben az OLAF nyíltan szervezett bűnözésről beszél. A botrány Pécset is érinti, itt Csizi Péternek és a titkolózó fideszes önkormányzatnak kellene színt vallania.”[/u]

Ha Gulyás Emilnek volt is olyan mondata, ami hasonlított a fent citálthoz, alighanem arra célzott, hogy MÉG nem folyik a nyomozás, MÉG a városházán vannak az iratok, amelyekből egyébként igen keveset csorgatott a fideszes városvezetés az adatokat kérő szocialista politikusnak.

A szervezett bűnözés, Csizi Péter felelőssége, a belügyminisztérium esetleges érintettsége emlegetése és a „Az MSZP-sek rég megmondták, Pécsen nem volt bűncselekmény a világítás körül” között olyan óriási szakadék tátong, amire mi meg sem próbálunk hidat verni.

Frissítés: mégsem nyomoznak?

Az ügyben e cikkünk megjelenése után kerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot, de csak annyi választ kaptunk, hogy ajánlják figyelmünkbe a kedd esti rendőrségi nyilatkozatot, amely szerint véget ért a nyomozás. A pécsi közvilágítás-korszerűsítés kapcsán indult vizsgálatot egy időben együtt kezelték a nagy üggyel, ám a közelmúltban leválasztották arról. A jelek szerint itt sem nyomoznak már.