Semjén elintézi, hogy ne sokáig tüntethessünk a Széchenyi téren?

2018. november 7. 13:16 2018. nov. 7. 13:16

Semjén Zsolt olyan törvénymódosítást nyújtott be, amely a nemzeti ünnep-, gyász- és emléknapokon, egyéb ünnepi időszakokban egyes közterületeket kivenne a közterületek fogalma alól. Vagyis ezeken a területeken tüntetést sem lehetne szervezni a jeles napokon. Vidéken a helyi önkormányzatok döntetnék el rendeletben, hogy melyik közterületre vonatkozna az új szabályozás.

Semjén Zsolt általános miniszterelnök-helyettes, KDNP-frakcióvezető a napokban olyan törvénymódosítást nyújtott be, ami alapjaiban változtatná meg jövő májustól (az európai parlamenti választás és az őszi önkormányzati választás előtt) a közterületi tüntetések menetét.

A Zoom.hu cikke szerint ugyanis a módosítással újraszabályoznák a közterület fogalmát, és egyes területek bizonyos napokon nem esnének a közterület meghatározás alá.

Ezek a bizonyos napok a nemzeti ünnepek és gyász-, valamint nemzeti emléknapok, egyéb ünnepi időszakok, illetve az ezek előtti napok lennének. A módosító javaslat fel is sorolja ezeket: március 15., augusztus 20., október 22-23., valamint a rendkívüli módon elrendelt gyásznapok. Emellett június 4. (Nemzeti Összetartozás Napja); június 16. (Nagy Imre és Mártírtársainak Emléknapja); október 6. (Aradi vértanúk emléknapja); november 4. (Az emlékezés napja); Advent első vasárnapja 00:00 órától január 6-án 24:00 óráig Magyarország karácsonya - ezek lennének még a tilalmas időszakban.

A javaslat budapesti helyszíneket is felsorol, ahol ezen jeles napokon nem lehetne tüntetni. Legtöbbször a Kossuth tér szerepel, de többször még a tágabb környezetében lévő utcákat is tilalmas helyekké nyilvánítana Semjén Zsolt. emellett a Hősök tere is feltűnik, a március 15-ei, augusztus 20-ai, illetve az október 22-23-ai helyszínek listája pedig nagyon hosszú: gyakorlatilag Pest és Buda belső kerületeinek nagyobb közterületei és a rakpartok is a tilalom alá esnek.

A módosítás nemcsak Budapestre vonatkozna, az indítványban ugyanis az is szerepel, hogy az önkormányzatok felhatalmazást kapnának, hogy a "helyi önkormányzati megemlékezések és ünnepségek önkormányzati tulajdonú közterületi helyszíneit rendeletben megállapítsák."

A módosító indítványban írtak szerint ezzel a kormány "biztosítja, hogy ezek a helyszínek a törvény erejénél fogva mentesek legyenek a közterületekre egyébként irányadó bejelentési eljárás alól, e helyszínek tehát a törvény által „lefoglaltak” lesznek az ünnepségek idejére."

A javaslat egyébként nem is titkolja, hogy politikai alapon született, a célja ugyanis az,

hogy törvénnyel kizárja azt a lehetőséget, hogy egyfajta versengés alakuljon ki a tekintetben, hogy a nemzeti ünnepeken és hasonlóan fontos ünnepi alkalmakkor versengés alakuljon ki a közélet szereplői, pártok és civil szervezetek között az érintett közterületek „lefoglalása” során.

A nemzeti ünnepekhez és a hasonló ünnepi alkalmakhoz méltatlan folyamatok elkerülése érdekében ezért a javaslat egyes tételesen megjelölt közterületek állami használatát mentesíti a bejelentéshez kötöttségtől, és a törvény erejénél fogva kijelöli e közterületeket a nemzeti és állami ünnepek, más megemlékezések céljára

- olvasható a módosító indoklásában.

Pécsen sokszor volt már huzavona az előzetesen lefoglalt közterületekből

A baranyai megyeszékhelyen az elmúlt években már többször is megesett, hogy az önkormányzat egy cégén keresztül már hónapokkal előre "befoglalt" egy-egy közterületet bizonyos nemzeti ünnep előtt. Ilyenkor végül bírósági ítéletek, vagy rendőrségi határozatok oszlatták el a félreértéseket.

Az új gyülekezési törvényt például az ilyen helyzetek egyszerűbb kezelése miatt alkották meg, ám több jogvédő szervezet szerint is szigorodott a régihez képest.

Az új gyülekezési törvényről szerda este tartanak beszélgetést a Reggeliben Pécsen, a részletekért ide kell kattintani.