Pécsi régészprofesszor koordinálja az UNESCO Világörökségi címre benyújtott pályázatot

2018. november 9. 15:48 2018. nov. 9. 15:48

A Magyarország által benyújtott UNESCO Világörökségi cím elnyeréséhez kapcsolatos feladatokat fogja koordinálni a régészprofesszor.

November ötödikei dátummal miniszteri biztosnak nevezte ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter dr. Visy Zsolt régészprofesszort.

A Hivatalos Értesítőben (ez a Magyar Közlöny "kistestvére") megjelent utasítás szerint a miniszteri biztosnak több feladata is lesz:

  • a Magyarország által UNESCO Világörökségi cím elnyerésére benyújtott nemzetközi pályázat szakmai gondozása, a szükséges hazai és nemzetközi tárgyalások lefolytatása, a nevezésben jelölt helyszínekkel összefüggő egyéb teendők ellátása,
  • az UNESCO Világörökség Bizottságában Magyarország képviselete,
  • az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága Világörökség Szakbizottság elnöki feladatainak ellátása.
  • A miniszteri biztos munkáját öt fős titkárság segíti, bérezése a helyettes államtitkárok jövedelmének felel meg.

    Dr. Visy Zsolt a posztot 2020. november 4-ig tölti be az utasítás szerint.

    A professzor - aki a Magyar Tudományos Akadémia doktora is - az előző években "A római birodalom határai - A dunai limes magyarországi szakasza" világörökségi várományos helyszín Világörökség Jegyzékébe történő jelölésével és a Hajógyári-szigeten fekvő helytartói palota bemutatásával kapcsolatos feladatok koordinálásárát végezte miniszteri biztosként. A munkát 2015-ben kapta meg először a magyar régészet doyenje.