Így kamerázzák be városrészenként Pécset

2018. november 10. 14:42 2018. nov. 10. 14:42

Még tavasszal volt hír, hogy több tucat új kamera kerül majd ki a baranyai megyeszékhely köztereire, most viszont egy friss előterjesztés szerint az is kiderült, mely városrészbe mennyi mindent látó szemet installálnának.

Márciusban az OK Pécs írta meg, hogy 70 új kamerát szerelnének fel Pécsett. A lap akkor Páva Zsolt polgármesterre és Hoppál Péter országgyűlési képviselőre hivatkoza azt írta, a város 136 millió forintot nyert egy pályázaton, így bővíteni tudják a kamerahálózatot.

Egy friss előterjesztés szerint, melyet a november 15-i közgyűlés tárgyal majd, a 70 kamera inkább 65, melyekhez bruttó 135 890 000 Ft egyszeri, vissza nem térítendő kormányzati támogatás érkezik. Ebből a pénzből 98 139 250 Ft megy majd a kamerák telepítésére, 37 750 750 forintot pedig a térfigyelő kameraközpont fejlesztésére fordítanak.

Jelenleg egyébként 64 kamera működik a városban, a rendszert még az EKF program keretében építették ki. A baj az, hogy ezek a kamerák a dokumentum szerint zömében a felújított terek megóvását szolgálják, egymástól jelentős távolságban vannak, csekély lefedettséget biztosítanak a város egyes területein.

Ezért annak érdekében, hogy a térfigyelő rendszer még hatékonyabban be tudja tölteni a prevenciós szerepét, az elvárható segítséget tudja nyújtani, a rendőrséggel és a közterület-felügyelettel együttműködve 2017-ben egy olyan átfogó terv készült, mely a meglévő rendszer további 70 kamerával és azok működtetéséhez szükséges további eszközök/átjátszók bővítésére tesz javaslatot.

A 70 kamerából a jelek szerint csak 65 lesz, melyek így oszlanak majd el a városrészekben:

  • Keleti városrész 17 db
  • Kertvárosban 18 db
  • Belváros 14 db
  • Szigeti-Egyetemi/Uránváros 16 db
  • És hogy hová miért, azt az alábbiakban fejti ki az előterjesztés:

    "A Keleti városrészben a terület nagyságához viszonyítva viszonylag nagy számú kamera tervezett, mivel a bűnelkövetés szempontjából a város legfertőzöttebb terü-lete ez a városrész, magas a személy elleni erőszakos cselekmények száma, a területen előforduló jogsértések (prostitúciós tevékenység, kábítószerrel kapcsolatos események) előfordulása, valamint egyes területeken a lakósság elöregedett, sok az idős egyedül élő idős ember, akik segítségre szorulnak, a szubjektív biztonság-érzetüket is jelentősen javítja a biztonságot nyújtó kamera megléte. A fejlesztés során a Komlói út mentén, valamint attól nyugatra a társasházi és kertes, valamint keletre a társasházi területeken fekvő utcákban, kereskedelmi és vendéglátó egységek környékén, Szabolcsfaluban, a nagyobb átmenőforgalmat megfigyelő Budai vám autóbuszpályaudvaron is tervezettek a városrészben - a nagyobb lefedettség eléréséhez - kamerák.

    A Kertváros városrészben a lakósság magas száma és a társasházi életforma miatt ugyancsak gyakoriak közterületi jogsértések, ezért itt is indokolt nagy számban a kamerák telepítése. Kertvárosban a jelentős átmenő forgalmat bonyolító kereszteződések/körforgalmak mentén kerülnek zömében telepítésre kamerák, de ter-veztünk kamerát iskolák környékén kábítószergyanús cselekmények elkövetőinek felderítésére, kereskedelmi egységeknél a garázdaság, rendbontások megelőzé-sére, lakóssági kérésre rongálások felderítéséhez, belső parkolók megfigyelésére. A régi családiházas kertváros biztonságát a Templom téren tervezett kamerával javítanánk. A Vásártér területén történő bűncselekmények visszaszorítását pedig, a Vásártér bejáratainál tervezett kamerákkal lehet majd elérni.

    A Belvárosban számos, jó lefedettséget biztosító kamera már működik, de szükségesnek mutatkozik további területek, illetve közlekedési útvonalak biztosítása. A város átmenő forgalmának nagyobb része a keleti-nyugati tengelyen zajlik, a belváros idegenforgalmi szempontból frekventált területei is ezt a tengelyt követik. Ugyan-csak ezen tengely mentén közlekednek a városunkban tanuló egyetemisták is, így az Ő mozgásuknak/útvonaluk védelmét - a lefedettség tekintetében - a Szi-geti/Egyetemi városrésszel együtt terveztük. A Belvárosban szereplő kamerák az Alkotmány- Kodály Z.- Barbakán tér – Szent István tér érintésével, valamint Hungária u.- Kórház tér- Rákóczi u., Citrom u., Perczel, Munkácsy M. u.-ban tervezettek. Belváros keleti szélén a Farkas I. és Lánc utcában is terveztünk kamerát, lakóssági kérésre a jogsértések, garázdaságok magas számának visszaszorítására.

    A Szigeti/Egyetem városrész tekintetében a rendőrség és közterület-felügyelet mellett a Pécsi Tudományegyetemmel közösen kerültek meghatározásra a tervezett kamera helyszínek. Ezeken a helyszíneken találhatók a tanulmányi épületek, hallgatói szállások, az albérletek jelentős része, az egyetemhez közeli szórakozó-helyek, valamint az egyetemisták „vonulási útvonalai” is szempontként vettük a terület tervezésnél. Az egyetemi területen az átmenő forgalom miatt zömében na-gyobb közlekedéséi csomópontokban (Tüzér -Szigeti, Szigeti-Honvéd, Ifjúság-Honvéd, Ifjúság-Kürt, Szigeti Kürt-u.,Tüzér- Nendvich A., Szigeti u- Páfrány, Megyeri tér) valamint a kollégiumok közelében (Jakabhegyi u., Szántó Kovács J. u.) tervezettek kamerák. Az Uránvárosi városrészben kizárólag a nagyobb forgalmi cso-mópontokban a 6-os mentén és a Tüzér u. Építők u. kereszteződésben tervezett kamera. A bűnelkövetés tekintetében városrész legfertőzöttebb területe a Hajnóczy utcai Piac és környezete pedig egy TOP pályázat keretében, térfigyelő kamerák telepítésével kerül megvalósításra."

    Az előterjesztést Jogi és Ügyrendi Bizottság a 2018. november 13-ülésén tárgyalja, és amennyiben ott nem akad fenn, két nappal később a közgyűlés mondhatja rá az áment.