Hosszú idő után újra vonat járhat át a határon Baranyában

2018. november 11. 09:45 2018. nov. 11. 09:45

A MÁV 2018/2019-es belföldi menetrendje szerint újra lesz kishatárforgalmi vasútközlekedés Magyarbóly és Beli Manastir (Pélmonostor) között december 8. után. Hogy a tavaly belengetett Budapest-Pécs-Eszék járattal mi a helyzet, azt még nem tudni.

Mint ismert, a baranyai vasúti határátkelőt még 2015 őszén zárták le a menekültválság kapcsán, a lezárás egészen 2016. márciusáig fennmaradt.

Ám a határzár végeztével sem indult újra a vonatközlekedés, a MÁV akkor a párhuzamos Eszék-Pécs buszjárattal és a kevés utassal indokolta a személyforgalom leállítását.

Azóta már a horvát-magyar vegyesbizottság is sürgette a határon átnyúló vasúti személyforgalom újraindítását a vonalon, sőt, még a régi szarajevói nemzetközi gyorsvonat újraindítását is fontosnak tartották, ezek ugyanis javítanák a Drávaszög és az ott élő magyarság közlekedési kapcsolatait.

Szigorúan ellenzett vonatok

A szarajevói vonatot 2012. novemberében a horvát vasúttársaság - Hrvatske Željeznice - vezette ki a menetrendjéből (valamint a magyarbólyi kishatárforgalmat is leállította), akkor a horvátországi magyar diákok tüntettek is. A megoldás egy Pécs-Eszék buszjárat lett, amire a Pannon Volán pár hónappal később ráerősített egy saját járattal.

Utána egy évig, 2014 végétől 2015 végéig újra létezett vasárnaponként vonatjárat Pélmonostor és Pécs közt, amelynek jó csatlakozása volt Budapest felé. Ezt viszont a MÁV szüntette meg egy év után, a járat fennmaradását a menekültválság miatt lezárt államhatár sem segítette.

Tavaly év végén a magyar kormány is nekiveselkedett újra, hogy Baranya közlekedési szempontú zsákutcásságát megszüntessék - erről bővebben itt írtunk -, akkor megint felmerült a Magyarbóly-Pélmonostor közti vasúti határátmenet újraindításának ötlete. A kormány akkor egy Budapest-Pécs-Eszék vonaton gondolkodott, amelynek 5 és fél óra alatt kellett volna legyűrnie a távot.

A vonatjárat tervét a nemzeti fejlesztési miniszternek kellett idén június 30-ig összeraknia, ám időközben a fejlesztési minisztérium megszűnt, szerepét az Innovációs és Technológiai Minisztérium vette át, ahol a közlekedéspolitikáért egy államtitkár felel.

Hogy a járat elindítása hol tarthat, azt egyelőre nem tudni - ennek kapcsán a Pécsi STOP megkereste az Innovációs és Technológiai Minisztériumot -, ám a határátmenet személyforgalmának újraindítása némi bizakodára adhat okot.

Napi négy vonat jár át a határon

A MÁV új menetrendje szerint a 65-ös vasútvonalon naponta négy szerelvény fog átjárni Pélmonostorból (7:05-kor, 11:08-kor, 15:08-kor és 19:08-kor indulnak a vonatok) Magyarbólyba, ahonnan aztán közvetlenül mennek is tovább Pécsre Villány érintésével. Pécsen bő átszállási idővel pedig el lehet kapni a kétórás ütemmel Budapestre közlekedő InterCity-vonatokat.

Pécsről az 5:12-kor, 9:10-kor, 13:10-kor és 17:10-kor induló villányi vonatok járnak majd át a határon Pélmonostorig.