Megint nem jó levegőt venni Pécsett

2018. november 11. 16:41 2018. nov. 11. 16:41

Újfent egészségtelen mennyiségű szállópor-részecskét mértek a baranyai megyeszékhelyen, és a jelek szerint néhány napig még ez marad a helyzet. A tisztifőorvos szerint Pécs sorsában több más magyar város is osztozik.

Az elmúlt hetekben többször is szóltak arról a hírek, hogy a szállópor-részecskék, vagy ahogy azokat rendkívül hivatalosan nevezik, a kisméretű aeroszol részecskék (PM10) koncentrációja Pécsett azt a határt, amit még egészségesnek lehet nevezni.

Most vasárnap is erről számolt be a tisztifőorvosFacebook-oldalán. Mint írták, a szállópor miatt számos település levegője kevésbé szerethető most.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ értékelése alapján előző nap, szombaton egészségtelen volt a levegő minősége Veszprémben, míg az kifogásolt volt tíz város - Budapest, Debrecen, Dunaújváros, Eger, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Vác, Várpalota - esetén.

Az Időkép szmogtérképe szerint vasárnap is hasonló volt a helyzet. Az északnyugati országrészben kora délután tiszta volt a levegő, de hazánk többi részén már kevésbé. Térképükön a szállópor-koncentráció látszik.

Az ÁNTSZ azt írta, a meteorológiai előrejelzés alapján jelentős javulás nem várható a következő napokban. Amint azt mi is megírtuk, a jövő hét első napjaiban kitart a szép ősz, szerdán viszont változás érkezik, amitől kissé novemberre hasonlít majd a november.