11 milliárdnyi adóbevételt remél 2019-ben a pécsi önkormányzat

2018. november 12. 12:34 2018. nov. 12. 12:34

Reszelgetnek kicsit megint az adórendeleten a pécsi közgyűlésben, az erről szóló előterjesztés szerint az építményadónál, a telekadónál és iparűzési adónál várható módosítás. Bár az adóbevételek jól érkeznek be az önkormányzathoz, jövőre csökkenő bevétellel számol az adókoncepció.

Minden évben elkészíti a pécsi önkormányzat a következő évre szóló adókoncepcióját, ez most sem volt másképp, a novemberi közgyűlésen a képviselők elé kerül a 2019-re szóló.

Az előterjesztés szerint az építményadónál, a telekadónál és az iparűzési adónál várható némi rendeletmódosítás, ám ezek nem technikai jellegű módosítások lesznek.

Az építményadónál a következő változik:

"a lakás hasznos alapterületétől függetlenül a számított építményadóból 50 % adókedvezmény illeti meg az egyedülálló nyugdíjas magánszemélyt a lakcímnyilvántartás szerinti és ténylegesen (életvitelszerűen) is lakóhelyéül szolgáló lakása után, amennyiben havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum háromszorosát.

A magyarázat szerint a módosítás "egy lényegesen kedvezőbb feltételrendszert biztosít az egyedülálló nyugdíjas adóalanyok számára, ugyanis" a korábbi négyzetméter-korlátot eltörölték, így "nemcsak a lakás 100 m2-éig vehető igénybe a kedvezmény."

A telekadóról szóló rendeletben a foghíjtelek fogalmát pontosítják, valamint bevezetik a belterületre vonatkozóan a mezőgazdasági művelés alatt álló telek fogalmát is.

Az iparűzési adóról szóló rendeletben annyi változás lesz - ha megszavazza a grémium - hogy bevezetik a beruházási adókedvezmény foglamát.

A hozzáfűzött magyarázat szerint az önkormányzat felismerte, hogy "adóbevételeit szinte kizárólag az iparűzési adó bevételeken keresztül növelheti csak a jövőben, a már működő, illetve a városba újonnan betelepülő vállalkozások számára bevezeti a beruházási adókedvezményt.

Az új szabályozás két esetben teszi lehetővé az adókedvezmény igénybevételét: egyrészt a beruházás révén létrejött új munkahelyek esetén, másrészt innovatív, új technológiát bevezető vállalkozások számára, - ahol nem törvényszerű a létszám növelése - a városra osztandó adóalap növekedése esetén"

- áll az előterjesztésben.

Mindezeken túl még a talajterhelési díjról szóló rendeletben lesz változás, "a kibocsátó részére adható mentesség mértéke 100 m3-ről 120 m3-re" fog módosulni.

Az adókoncepció szerint jövőre csökkenni fog az adóbevétele a városnak, ugyanis a KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója) hatálya alá tartozóknál 12 millió forintra emelték az éves bevételi határt. Ez pedig a koncepció szerint "azt eredményezi, hogy az adófizetési kötelezettség az adóalap 2%-os mértéke helyett taxatív évi 50000 forint adóbevételt fog csak biztosítani a város költségvetésében."

Az is olvasható a dokumentumban, hogy "a 2018. évi előirányzat szinte minden adónemben teljesíthető lesz, azonban a bírság és pótlék adónemben a 200 millió forintos tervet hozni lehetetlen, már csak a Városban élők anyagi helyzetére tekintettel is.

Ezen számok ismeretében viszont a jövő évi tervezést nagyon óvatosan kell és szabad meghatározni, azaz még az is merészségnek tűnik, hogy azt a 2018. évi előirányzat számaiban határozza meg a 2019. évi költségvetés az adóügyi osztály számára, noha a város bevételei ezt indokolnák."

A dokumentumból kiderül, október 24-ei állapot szerint az idei adóbevételek döntő többsége szinte már 100 százalékos teljesítésen áll. Az építményadóra 3 milliárd forintot számoltak, ebből 97,61 százaléknyi adó már beérkezett. A helyi iparűzési adóra 7,4 milliárd forintot számoltak idén, ez 93,81 százalékban lett teljesítve, a telekadónál pedig 110 százalékot hoztak eddig.

2019-re adóbevételből 11,3 milliárd forintnyit tervez a koncepció.

A dokumentumban még az is olvasható, hogy az adóügyi osztály dolgozóinak az elmúlt másfél évben nem fizették ki az adókimunkálási jutalékot (pedig ez az egyetlen kiegészítése a munkabérüknek), noha erre lett volna pénze az önkormányzatnak, mert több adó folyt be.