EU nagykövet lett az egyik pécsi gimnázium

2018. november 12. 15:13 2018. nov. 12. 15:13

Ujhelyi István, az MSZP Európai parlamenti és Gulyás Emil, a párt pécsi közgyűlési képviselője tartott sajtótájékoztatót hétfőn délután a párt pécsi irodájában.

A pécsi Széchenyi István Gimnázium elnyerte az EU nagykövet iskolája címet, Ujhelyi István elsőként nekik gratulált a hétfői sajtóeseményen. Mint mondta: Baranya tekintélyes összeget nyert pályázaton az Európai Uniótól. A tagság kötelezettségekkel is jár, az egyik legfontosabb ilyen, hogy betartsuk ennek a klubnak a játékszabályait.

Az EP képviselő szerint minden olyan politikai játék, hatalmi törekvés, minden, amit az Orbán-kormány tesz az uniós tagságunk ellen, az ugyanúgy konfliktusokhoz vezet, mint annak idején a Horthy-korszak. A képviselő kitért arra is: a Széchenyi iskolában emléktáblája van a korabeli legnagyobb gimnázium első világháborús áldozatainak, ezzel szemben pedig a holokausztnak állítottak emléket.

Kicsit keserűen jegyezte meg Ujhelyi István, hogy a gimnázium az eseményre meghívott jobboldali politikusokat is, ám ők nem vettek részt az események.

- Az EU számunkra a jog és a béke, ezért figyelmeztetem a kormányt, hogy ne játsszon az uniós tagságunkkal – mondta Ujhelyi, hozzátéve: az MSZP és a Párbeszéd közös listájával a legerősebb Európa-párti szövetség jött létre.

A politikus leszögezte: az MSZP is bírálja az Uniót, egyebek mellett mert keveset foglalkozik az európai polgárok szociális jólétével. Ujhelyi István szerint az EP választások tétje, hogy megálljt tudnak-e parancsolni az Európa-ellenes törekvéseknek. Hozzátette: a Sargentini-jelentés kapcsán a kormány mocskos lejáratókampányt indított az uniós intézmények ellen. Ez ellen az MSZP egy Igaz beszéd nevű dokumentummal harcol, amelyet igyekeznek minél több helyen megjelentetni. Ujhelyi szólt arról is, hogy a Fidesz saját európai pártcsaládja is elítéli a kormány ténykedését.

Újságírói kérdésre Ujhelyi István beszélt az EU-Török helyzetről, ebben szerinte közös, erős álláspont kell, a különutas megoldások nem vezetnek sehová, így Orbán Viktor külön tárgyalásai sem Putyinnal vagy a török elnökkel.

Közös és egységes foglalkoztatási körülmények, munkanélküli ellátások, szociális intézményrendszer – ezek megerősítése is az MSZP céljai között van. Ujhelyi István szerint a következő hétéves költségvetési ciklusnak ez lesz az egyik legfontosabb kérdése – ez a baloldali pártok kezdeményezték, de a jobboldali pártszövetség támogatását is élvezik.

Gulyás Emil elmondta: Pécs sok tekintetben válságban van. Itt nem a bevándorlás, hanem a kivándorlás a probléma, sok a ma üldözöttnek tekintett hajléktalan. Sikeresen zajlik az önkormányzati rendszer felszámolása, véleménye szerint a kormányzat szándékosan teremt olyan lyukat a települések költségvetésében, hogy sakkban lehessen tartani őket. Tény, hogy Pécs maga is sokat tett ezért, ilyen a vízmű-foglalás, vagy a Zsolnay annektálására tett sikertelen kísérlet. Nem is véletlen, hogy sokan szabályosan elmenekültek a városból.

Frissítés: reagált a helyi Fidesz

Ujhelyi és Gulyás sajtótájékoztatójára közleményben reagált a Fidesz pécsi csoportjának elnöksége.

Ebben többek között arról írnak, hogy Ujhelyi elárulta Magyarországot, mivel annak a Sargentini-jelentésnek az elfogadását támogatta az Európai Parlamentben, mely aggasztó kritikákat fogalmazott meg a magyar kormány működésével kapcsolatban (a hangsúly a magyar kormányon van, és nem pedig a magyar emberek támadásán, ahogy azt kiforgatta a kormánypárti média - szerk.)

Írnak arról is, hogy a szocialista EP-képviselő 16 alkalommal szavazott meg olyan javaslatot, mely az ő olvasatukban bevándorláspárti. Úgy vélik, a 2019-es európai parlamenti választások a bevándorlást pártoló és az azt ellenző politikai erők között zajlik majd, Ujhelyi pedig a bevándorlást támogatók mellé állt.