Lehet, hogy csak jövőre közlekedhetünk a Petőfi-Bálicsi összekötőn?

2018. november 13. 13:18 2018. nov. 13. 13:18

November 30-ig kell elkészülnie a Petőfi utcát a Bálicsi úttal összekötő elkerülőútnak, melyet az eredeti határidők szerint már idén nyáron át kellett volna adni. Ezután a legfrissebb információk szerint még heteket vesz igénybe a forgalomba helyezési eljárás, és bár tervezik, hogy még 2018-ban birtokba vehetik az utat a közlekedők, nem ez lenne az első csúszás a projektet tekintve.

A Petőfi-Bálicsi kapocsról utoljára július végén írtunk, méghozzá abból az okból kifolyólag, hogy az áprilisban megindult munkálatok eredetileg tervezett végdátuma - 2018. augusztus 4. - hirtelen 2018. november 30-ra csúszott. Akkor egy önkormányzati előterjesztés ezt azzal indokolta, hogy előre nem látható problémák merültek fel. Ilyen tényező volt például a területen lévő elektromos vezetékek kiváltásának megtervezése és engedélyeztetése.

A beruházást még tavaly februárban jelentette be Páva Zsolt polgármester és Csizi Péter, akkor még fideszes országgyűlési képviselő. Amint akkor írtuk, a közel 500 méter hosszúságú új összekötő út a Bálicsi útból kiindulva, a Rókus-dombot átszelve csatlakozik a Petőfi Sándor utca végén található körforgalomhoz. Az új út megépítése egy nagyobb csomag része, a tervek szerint egymilliárd forintból a mecsekoldali főbb útvonalak burkolatát (Angster József utca, Surányi miklós út, Magaslati út) is rendbe teszik.

Most, lassan ráfordulva a november második felére, a Bama közölt egy cikket az építkezés állapotáról. A lap az önkormányzatra hivatkozva azt írja, mivel nem érkezett a kivitelezőtől olyan jelzés mindeddig, hogy nem tudja tartani a november 30-át, ők úgy számolnak vele, hogy tartani tudja.

Igen ám, de ez nem azt jelenti, hogy december elsejétől autózni lehet a friss, ropogós, hónapokat csúszott elkerülőn. A cikk szerint végig kell vinni a forgalomba helyezési eljárást, ami néhány hetet vesz majd igénybe. A lap megjegyzi, óvatosan, feltételes módban, hogy "a tervek szerint még az idei esztendőben átadhatják a járműveknek a vadonatúj útszakaszt".

Azaz ha nem lesz újabb csúszás.