Családok éve: eddig több mint 2400 kilakoltatás történt

2018. november 14. 09:33 2018. nov. 14. 09:33

Ám a szám sokkal nagyobb lehet, mert ebbe nem számolták bele azokat, akik nem várják meg a végrehajtót és a rendőröket, hanem maguktól költöznek ki otthonukból.

Az atv.hu cikke szerint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar adatai szerint július óta 919 kilakoltatás történt az országban, május óta - akkor járt le a választás miatt meghosszabbított kilakoltatási moratórium - azonban 2274 esetről tudni. Ha azonban az egész idei, amúgy a kormány által a Családok Évének szentelt időszakot nézzük, a szám már sokkal nagyobb, több mint 2400 kilakoltatás ismert.

"Az adatokból kiolvasható: július és október között (III. negyedév) a kilakoltatások csaknem kétharmadát (65%) – 601 esetet – a lakóingatlanok sikeres árverését követő birtokbaadási eljárások tették ki, de voltak egyéb okból végrehajtott kilakoltatások is. Lakásügyben hozott határozat végrehajtása miatt 191, önkényesen elfoglalt lakás kiürítése miatt 38, bírósági végrehajtáson kívüli értékesítést követően 7, a Nemzeti Eszközkezelő kérelmére elrendelt eljárás során pedig 82 kilakoltatás zajlott le.

null

null

Ha az egész évet nézzük, akkor valamivel magasabb az ingatlannal kapcsolatos végrehajtások száma, 2405. 2016-ban 3474, 2017-ben pedig 3667 kilakoltatás történt a nyilvántartás szerint. Igaz, ebbe bele kell számolni azt is, hogy a moratórium tavaly novembertől ez év áprilisának végéig volt érvényben"

- olvasható a cikkben.

Ám a Széchenyi Hitelszövetség elnöke, Barabás Gyula szerint sokkal nagyobb lehet azok száma, akik elvesztik a lakásukat, ingatlanukat a felhalmozódó tartozások miatt.

Ő még augusztusban arról beszélt az atv.hu-nak, hogy azok a hiteladósok nem szerepelnek a statisztikában, akiket nem rendőri segítséggel kell kilakoltatni, hanem maguktól mennek el a hajlékukból. A szervezet elnöke szerint "havonta körülbelül 4-4500 otthonvesztésről beszélhetünk jelen pillanatban (augusztusban - a szerk.), ami körülbelül 10 ezer ember érinthet”.

Pécsen is sokakat veszélyeztet a kilakoltatás

A Város Mindenkié pécsi csoportja (VM Pécs) még május elején összesítette a megyeszékhely önkormányzati lakásállományát. Adataik szerint a mintegy 4000 önkormányzati lakásban élő családok egynegyede, vagyis közel ezer család volt akkor veszélyeztetve, mivel érvényes szerződés nélkül éltek az ingatlanokban.

Ám rajtuk kívül is sok családot érintett a kilakoltatás veszélye, például volt olyan nő még tavaly októberben, akit fogyatékkal élő fiával együtt tettek ki a lakásából.