Nem működtet tovább egy SNI-s gyerekeknek készült családi bölcsődét a pécsi önkormányzat

2018. november 14. 12:41 2018. nov. 14. 12:41


Lejárt a kötelező fenntartási időszak, ezért decembertől nem működik tovább a Fészek Családi Bölcsőde, ahol bölcsődei nevelésbe nem integrálható, sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkoztak.

Az erről szóló előterjesztés november 15-én kerül a pécsi közgyűlés elé. A dokumentum szerint a Fészek Családi Bölcsőde még Fészek Családi Napköziként jött létre egy pályázat révén 2013-ban. Az önkormányzat Kisgyermek Szociális Intézmények Igazgatósága (röviden KSZI) egy TÁMOP-os pályázaton nyert pár forint híján 20 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Ebből az 54 férőhelyes Fészek Bölcsőde Gosztonyi u. 1. szám alatti telephelyén egy 26 négyzetméteres területen csoportszobát, előteret és fürdőszobát alakítottak ki a 3 fő - bölcsődei nevelésbe nem integrálható, sajátos nevelési igényű (SNI) 0-3 éves korú, szegregált kiscsoportos gondozást igénylő – gyermek fogadására. Igy a szolgáltatást igénybe vevő, speciális gondozást igénylő középsúlyos állapotú gyermekek komplex ellátásban részesülhettek.

A pályázati támogatás feltétele volt, hogy a 2 éves időszak után 3 évig tovább kell működtetni a családi napközit. Az ehhez szükséges döntést 2015 novemberében meg is hozta. A kötelező fenntartási időszak viszont most lejárt, így a Fészek Családi Bölcsőde működtetése 2018. november 30-án lezárul.

Az előterjesztés szerint az eddig erre a célra használt csoportszobát és a kapcsolódó fürdőhelyiséget a telephelyen működő bölcsődei és napközbeni gyermekfelügyelet szolgáltatás programjaihoz hasznosítani lehet (börzék, játszóházak, családi programok).

A dokumentum szerint az intézmény vezetője – az ellátottak családja felé, a szolgáltatás megszűnéséből adódó - tájékoztatási kötelezettségének eleget tett, a családi bölcsőde szolgáltatás vonatkozásában már a nevelési év elején a megszűnés dátumához igazított megállapodásokat kötöttek. Ezzel együtt a 3 fő ellátott gyermekből 2 fő óvodai ellátása biztosított, 1 fő gondozása - szülői döntés alapján – a családjában valósul meg.

A családi bölcsőde szolgáltatási egységben foglalkoztatott 2 fő szakalkalmazott (2 fő 8 órás kisgyermeknevelő) közalkalmazotti álláshelye a családi bölcsőde megszűnésével egyidejűleg üresen marad, majd 2018. december 31-gyel megszüntetik őket az önkormányzati racionalizálás jegyében. Az alkalmazottak közül 1 fő kisgyermeknevelő továbbfoglalkoztatása az intézmény más bölcsődéjében - gyermekgondozás céljából tartósan távol lévő kolléganő távollétének idejére – megoldott, 1 fő kisgyermeknevelő közalkalmazotti jogviszonya pedig – a dolgozó döntése alapján - közös megegyezéssel megszűnik.