Átláthatóbb egészségügy miatt gyűjt aláírásokat a TASZ

2018. november 14. 14:51 2018. nov. 14. 14:51

Hiába nyert pert a TASZ, még mindig nem ismert a kórházi fertőzések miatt elhunytak száma sem országos, sem pedig baranyai viszonylatban. Épp ezért indított a szervezet online is kitölthető petíciót, mert a közérthető információkkal egyúttal a problémás területeket is be lehetne azonosítani.

Még 2017 őszén indított pert a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen, hogy azok kiadják a kórházi fertőzésekben elhunytak számát. És bár a TASZ idén nyáron másodfokon is nyert az EMMI-vel szemben, a minisztérium a Kúriához fordult egy felülvizsgálati kérelemmel, így az adatokat még mindig nem lehet megismerni.

A szervezet emiatt országosan több kórház előtt is aláírásgyűjtésbe kezdett, valamint az érdeklődőket betegjogi információkkal látták el.

Ennek kapcsán kereste meg a Pécsi STOP dr. Zeller Juditot, a TASZ Magánszféra Projektjének munkatársát.

Mint megtudtuk, mivel az ügyön a Kúria már jó ideje dolgozik, így a TASZ bízik benne, hogy gyakorlatilag bármelyik nap megszülethet az ítélet.

"Az az igazság, hogy a minisztérium bármikor közzétehetné az általunk kért adatokat, a pertől teljesen függetlenül is. Akár ebben is bízhatnánk, bár az előzmények fényében ez azért nem valószínű"

- válaszolta dr. Zeller Judit.

Azon kérdésünkre, hogy a pontos számok ismerete nélkül lehet-e akár csak nagyságrendileg is ismerni, hogy hányan hunyhattak el Baranyában, illetve Pécsen tavaly (és előtte) kórházi fertőzés következtében, a következő választ kaptuk:

"A nagyon egyszerű válasz, hogy sajnos nem. Épp ez az, ami miatt perelünk, hogy megismerhessük megyékre, városokra, sőt kórházakra lebontva az adatokat. Jelenleg egy nagyjából ömlesztett adathalmazunk van az egész országra vonatkozóan (amit itt lehet elérni), ráadásul ez is olyan formában, hogy nagyjából szakértőnek kell lenni ahhoz, hogy az ember értelmezni tudja. Szeretnénk, ha közérthetően és területi lebontásban állnának mindenki rendlekezésére az adatok, mert ez lehetővé tenné az összehasonlítást, a problémás területek azonosítását is."

A TASZ az adatok nyilvánossága miatt petíciót kezdeményezett, ennek kapcsán az ország több kórháza elé is kitelepültek (Pécsen kedden voltak a 400 ágyas klinikánál). Mint megtudtuk,

"a mostani kitelepülésünk csak egy napra szólt, tehát itt helyben (vagyis Pécsen - a szerk.) ebben a témában nem gyűjtünk több aláírást. Van viszont egy online petíciónk, amit bárki aláírhat az interneten (itt lehet elérni). Ez még nyitott, és nagyon örülnénk, ha ehhez minél többen csatlakoznának.

Szervezetünk egyébként folyamatosan igyekszik jelen lenni az ország több pontján, különféle témákban vannak utcai kitelepüléseink, rendezvényeink, Budapesten kívül is. A közösségi oldalunkat bárki követheti, itt mindig hírt adunk az aktuális programokról, akcióinkról. Hírlevelünkre a https://tasz.hu/ oldalon lehet feliratkozni.

Egyik legfontosabb munkánk a jogi segítségnyújtás, jogsegélyszolgálatunk a [email="jogsegely@tasz.hu"]jogsegely@tasz.hu[/email] címen érhető el. Hogy a mostani témához visszakanyarodjak, erre a címre várjuk a betegjogokkal, egészségüggyel kapcsolatos panaszokat, kérdéseket is"

- mondta el lapunknak dr. Zeller Judit.