Sosem lesz már tiszta Pécs levegője?

2018. november 14. 16:09 2018. nov. 14. 16:09

Ismét nem a legtisztább az ország levegője, és ez alól Pécs sem kivétel. A Tisztifőorvos szerda délután arról írt, kedden öt nagyvárosban egészségtelen, tizennyolc településen - köztük vam a baranyai megyeszékhely is - pedig kifogásolt volt a levegő minősége. Egy reményünk van: a helyenként megélénkülő szél.

A légszennyezettségi helyzetről a közösségi médiában értekező Tisztifőorvos posztja szerint november 13-án, kedden, a levegőhigiénés index alapján veszélyes volt a levegő minősége Nyíregyházán.

További öt helyen, Budapesten, Dunaújvárosban, Kecskeméten, Miskolcon és Putnokon a kisméretű aeroszol részecskék (PM10 méretfrakció) napi átlagkoncentrációja alapján egészségtelen volt a levegő minősége.

Itt még nincs vége: a Nemzeti Népegészségügyi Központ értékelése alapján további tizennyolc településen kifogásolt volt a levegőminőség. Ezek az alábbiak: Debrecen, Dorog, Eger, Esztergom, Hernádszurdok, Kazincbarcika, Oszlár, Pécs, Salgótarján, Sajószentpéter, Százhalombatta, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Tököl, Vác, Várpalota, Veszprém.

Utoljára a hétvégén írtuk meg, hogy volt már tisztább is a pécsi ájer, és előtte is már hírt adtunk róla többször. Ez egy ilyen fura, szállóporos késő ősz.

A Tisztifőorvos felhívja a figyelmet arra, hogy veszélyes levegőminőség esetén már az egészséges lakosságcsoportnál is légzőszervi tünetek jelentkezhetnek és növekedhet a krónikus légcsőhurut fellángolások miatti orvoshoz fordulás gyakorisága, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. Nem javasolt huzamosabb ideig a szabadban tartózkodni. Fokozottan ügyeljünk arra, hogy gépjárművünket csak a legszükségesebb helyzetekben használjuk. Lehetőleg mellőzzük a nem megfelelő szilárd tüzelőanyagok égetését.

A poszt szerint a meteorológiai előrejelzés alapján az ország egyes területein megélénkülhet a szél, melynek következtében javulás várható a levegőminőséget illetően. Ha másért nem, hát, ezért várjuk a huzatosabb napokat.