Bódis államtitkár szerint sokan a pénzért mennek tanárnak

2018. november 17. 14:06 2018. nov. 17. 14:06

Még a hét elején fejtegette Bódis József oktatási államtitkár, a PTE volt rektora egy konferencián, hogy paradigmaváltás kell az közoktatásban, ennek pedig az egyik kulcs, hogy ne csak a pénzért menjenek tanárnak az emberek. A pedagógusok az életpályamodell ellenére sem keresnek jól egyébként.

A Magyar Tudományos Akadémián még a hét elején tartottak konferenciát a közoktatás helyzetéről, amelyen Bódis József oktatási államtitkár, a Pécsi Tudományegyetem volt rektora is felszólalt.

A qubit.hu cikke szerint Bódis többek közt azt fejtegette, hogy paradigmaváltásra van szükség az oktatásban, aminek az egyik kulcsa, ha olyanok mennek tanárnak, akik "nemcsak kereseti lehetőségnek tekintik a pedagógusi pályát”.

A hvg.hu ennek kapcsán megkereste az államtitkárt, hogy tényleg jól értették-e a szavait, és ő tényleg így gondolja-e a dolgot. A lap arra is rákérdezett, hogy nem érzi-e úgy Bódis József, hogy ezzel megsértette a tanárokat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma három nap múlva annyit közölt, hogy Bódis József nem kíván válaszolni a kérdésekre.

Egyébként egy kezdő tanár fizetése alig elég egy albérlet kifizetésére. A tanári életpályamodellel is gond van, ugyanis pár éve elszakították a minimálbértől a fizetésüket, emiatt egyre kevesebbet ér a tanárok bére.