Bátaszéken is elmaradt a szemétszállítás

2018. november 21. 09:01 2018. nov. 21. 09:01

Tolna megyében jó egy éve akadnak gondok a szemétszállítással, a nyáron és ősszel azonban a helyzet még inkább elromlott. Most Bátaszéken és több más településen nem sikerült elvinni a lakossági hulladékot - de novemberben már nem ez az első eset.

Mint ismert, a nyáron és ősszel több helyen is gondok akadtak a lakossági és egyéb hulladékok elszállításával, Pest és Nógrád megye területén az egyik szolgáltató be is dobta a törölközőt, mert annyira kevés pénzt kapott vissza a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-től.

Ám Tolnában sem egyszerű a hulladékszállítás, tavaly november óta ebben a megyében is sok probléma merült fel az itt szolgáltató, és a szekszárdi önkormányzat tulajdonában álló alisca Terra Kft-vel szemben.

Nyáron például Fadd-Dombori úszott a szemétben, októberben pedig Szekszárd sétálóutcájában állt a szelektív hulladék kupacokban - írtuk korábbi cikkünkben.

E hét keddjén pedig Bátaszékről, valamint Szálka, Várdomb és Őcsény településekről nem sikerült elvinnie a szelektív hulladékot a szolgáltatónak, ahogy ezt a cég Facebook-oldalán jelezte.

Novemberben nem csak ez volt az egyetlen eset, a korábbi Facebook-bejegyzések szerint november 17-én nagy pót-szemétgyűjtést szerveztek, mert több településen is elmaradt előtte a hulladékok menetrend szerinti elszállítása. De a hónap elején is voltak elmaradások.

A Napi.hu cikke szerint korábban az Alisca Terra a szűkös gépjárműparkra fogta az elmaradozásokat, ám az anyagi erőforrások sem a legjobbak. A Köztisztasági Egyesülés érdekvédelmi szervezet igazgatója, Csepregi István a lapnak elmondta, a

"döntően anyagi erőforrások szűkössége miatt kialakult problémák megoldására az illetékes minisztérium részére javaslatainkat korábban megküldtük, azok értékelése folyamatban van. Annyi elmondható, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók és alvállalkozóik számára megoldás lehet a bevételek növelése, vagy az adminisztratív és pénzügyi terheik csökkentése."

Az igazgató arról is beszélt, hogy a munkaerőhiány a hulladékgazdálkodás területét is érinti, emiatt is lehetnek a szelektív hulladék gyűjtésénél elmaradozások.