Hargitai János bevédte Orbánt, ezért nem indul ellene eljárás

2018. november 22. 09:09 2018. nov. 22. 09:09

Hiába a luxusrepülőgépezés, a mentelmi bizottság kereszténydemokrata elnöke szerint nem tekinthető ajándéknak egy olyan sportrendezvényre szóló út, amelyen magyarok vagy Magyarország is részt vesz. Bravó.

Szeptemberben derült ki az Átlátszó cikke nyomán, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere nagy előszeretettel látogat egy olyan luxusjachtot az Adrián, melyen legtöbbször Mészáros Lőrinc is feltűnt.

A cikk arra is rávilágított, hogy több olyan külföldi felségjelzésű luxusrepülőgép is létezik, amelyek közül az egyikkel Orbán Viktor miniszterelnök legalább egyszer - de inkább sokszor - kirepült kedvenc focicsapata, a Videoton nemzetközi mérkőzéseire.

A hatályos törvények szerint az ilyen jellegű utazásokat fel kellett volna tüntetni a kormányfő vagyonnyilatkozatában - ez nem történt meg -, ráadásul az is napvilágra került, hogy a felderített utazást Garancsi István, a focicsapat tulajdonosa ajánlotta föl (a Garancsi érdekeltségébe tartozó cégcsoportok elég szépen taroltak az állami közbeszerzésen) ajándékként.

A DK emiatt vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett Orbán ellen, ám hogy, hogy nem, a mentelmi bizottság elnöke, a baranyai KDNP-s Hargitai János végül arra a döntésre jutott saját hatáskörben eljárva, hogy nem is olyan nagy gond ez a repülőzgetés.

A Zoom.hu cikke szerint Hargitai a következőket állapította meg:

  • Orbán a repülőutakat “közjogi tisztsége” gyakorlása közben, vagyis nem képviselőként, hanem miniszterelnökként élvezte - a vagyonnyilatkozatban pedig csak a képviselői megbízatással összefüggésben kapott ajándékokat és ingyenes juttatásokat kell feltüntetni.
  • Az indoklás szerint nem lehet ajándéknak tekinteni olyan sportrendezvényre történő utaztatást, amelyen magyarok vagy Magyarország is részt vesz.
  • Hargitai mindezekt még a következő ponttal is megfejelte a határozatban: “ajándék vagy ingyenes juttatás elfogadására utaló sajtóinformáció, célzás egyébként sem lehet alapja egy vagyonnyilatkozati eljárás megindításának”.
  • Egyébiránt a Polt Péter vezette ügyészség sem látott korrupciós kockázatot Orbán luxusrepülőgépezgetéseiben, meg is szüntették az ügyben indított nyomozást.

    A kormányfő egyébként a Parlamentben is jelezte, hogy mennyire magasról tesz az ügyre:

    Harminc éve így mentem. Jövő héten is így megyek, azután is így fogok menni

    - jegyezte meg egy vitában.

    Az Átlátszó szerdai blogbejegyzése szerint amúgy "az OE-LEM lajstromjelű, Mészáros Lőrinchez köthető magángép is Moszkvában járt a foci vb döntőjének idején. Az eseményen Orbán is részt vett, és előtte még Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozott. A vb-döntőt Franciaország és Horvátország játszotta, tehát egy magyar és Magyarország sem vett részt rajta."

    Az Átlátszó erről és más utazásokról is kérdezte a Miniszterelnökséget, de eddig nem kaptak választ.