Indul a pogányi repülőgépbaleset tárgyalása

2018. november 22. 10:12 2018. nov. 22. 10:12

Légi közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt kell felelnie a bíróság előtt annak az oktató pilótának, akinek figyelmetlensége miatt hason csúszva ért földet egy kisgép a pogányi reptéren.

Még tavaly október 6-án történt, hogy a hasán landolva ért földet egy Cessna típusú kisgép a pogányi reptéren. A gép több száz métert csúszott, a benne ülő két személy viszont szerencsére sérülés nélkül megúszta a balesetet - írta anno a Bama. A cikkben feltüntetett lajstromjel (HA-EAB) alapján az Avia Info szerint a gép egy Cessna 310-es volt, amerikai gyártmány, az üzemeltetése hazánkban 2016-ban kezdődött.

A gépet, melyben a baleset idején éppen oktatás zajlott, a lap információi szerint lefoglalta a légi hatóság, hogy szakértők vizsgálhassák a baleset okát.

Most a Pécsi Törvényszék írt a fejleményekről. Csütörtöki tájékoztatásukból kiderült, a bíróság november 28-án előkészítő ülést tart az ügyben, az oktató pilótát légi közlekedés gondatlan veszélyeztetésével vádolják.

A törvényszék tájékoztatása szerint a pilóta a kétmotoros repülőgéppel oktatói feladatokat látott el, melynek során – az egymotoros megközelítés és leszállás oktatása alkalmával - elmondta a mellette ülő sértett férfi tanulónak, hogy a fékszárnyat és a futóművet hogyan kell használni.

A tanuló ennek során a futókart, a három helyzete közül nem az alsó nyitott, hanem a középső, semleges állásba húzta. A repülő zöld visszajelző lámpájának ekkor fel kellett volna villannia, amennyiben a futómű ki van engedve és rögzítve van - áll a bíróság közlésében.

Az oktató pilóta azonban a vádirat szerint a leszállást megelőzően nem gondoskodott a repülőgép futóművének kinyitásáról, nem ellenőrizte, hogy a sértett tanuló a futókart megfelelő helyzetbe helyezte-e, ezért a légi jármű „hason” érte el a kifutópálya aszfaltját, majd azon 301 méter csúszást követően, a bal oldalán nyerte el nyugalmi helyzetét.

A pilóta a vád szerint magatartásával veszélyeztette a tanuló életét, testi épségét. A repülőgépben 18,9 millió forint kár keletkezett.