Idén is szebbé teszik a rászorulók adventjét a baranyai szakszervezetek

2018. november 27. 13:44 2018. nov. 27. 13:44

Nyolcadjára szervezi a "Tele puttony - tele tál" karitatív akcióját a Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége, mely során azoknak szeretnék egy kicsit szebbé tenni az ünnepi időszakát, akik "átestek a szétfoszlott szociális hálón", illetve azokat is, akik az átesés szélén állnak. A december 9-i, Kossuth téri adományosztáshoz felajánlásokat várnak a szervezők. Mint írták: "tt nem számít, honnan jön az ajándék – a lényeg, hogy hová jut el".

Idén sem marad el a BMSZA ünnepi, adományosztó pécsi akciója, erről november 23-án posztolt a szakszervezeteket tömörítő egység a blogján. Mint írták, a rendezvénnyel, mely egyszerre gyűlés is lesz felszólalókkal, a magyarországi szociális ellátás európai szintű megszervezését szeretnék elérni. Egyúttal kijelentik, tiltakoznak a hajlék nélkülieket és a mélyszegénységben élőket sújtó országos és települési jogi szabályozás ellen. A szakszervezetek december második vasárnapján 11:30 és 25 óra között felszólalásokkal, étel- és adományosztással várják a város polgárait.

"Várjuk azokat akik a szétfoszlott szociális hálón átestek, azokat akik az átesés szélén állnak, és azokat akik segíteni szeretnének ezeken az embereken."

- írta a BMSZA a december 9-i, a Kossuth térre szervezett rendezvényről, felidézve, hogy tavaly a segítő szándékú embereknek köszönhetően 350 adag babgulyás fogyott el a helyszínen, és 50 adag az egyik pécsi hajléktalanszálló lakóinak volt a vacsorája. Emellett 460 zsíros kenyérrel és 60 liter teával is várták a rászorulókat, a gyerekek pedig 150 Mikulás-csomagot és 68 ajándékcsomagot vettek át. Ezeken felül új gazdára lelt kb. 8 mázsa ruha, 65 pár cipő, 100-120 db játék, 55 könyv, 48 kiló tartós élelmiszer, 28 kg szaloncukor és 30 kg gyümölcs is.

Tele puttony: 300 gulyás, 1500 holland palacsinta és rengeteg ajándék - videó

Hatodik alkalommal rendezték meg a baranyai szakszervezetek civilek és baloldali pártok segítségével a Tele puttony - tele tál rendezvényüket. A helyszínen és a fotókból is fényesen kiderül: egyre mélyebb a szegénység, de egyre több a segítő kéz. A szervezők jópofa beszámolót tettek közzé a vasárnapi rendezvényről.

Mit ajánlhatsz fel?

A BMSZA összegyűjtötte, mit is adhatnak azok, akik segíteni szeretnének:

  • használt, de jó minőségű, tisztára mosott ruha
  • megunt, de hiánytalan játék
  • kinőtt, de jó állapotú cipő
  • tartós élelmiszer
  • szép mesekönyv, melynek minden lapja megvan
  • édesség (szaloncukor, csokoládé, keksz)
  • "Természetesen legjobban a személyre szabott ajándékokat várjuk. Azt, amikor Te magad nézed át a dolgaidat és választod ki, hogy mit szeretnél elajándékozni. Azt, amit Te magad csomagolsz be és címkézel fel. Azt, amelyik csomagba Te magad írsz egy rövid kis levelet annak a kislánynak vagy kisfiúnak, akinek szánod az ajándékodat. A csomagra kívül írd rá, hogy fiúnak vagy lánynak szól az ajándék, és hogy hány évesnek.

    A helyszínen lesz egy karácsonyfa, ami alá beteheted az ajándékodat. És ott lesz a Télapó is, aki szívesen meghallgatja a gyerekek verseit, énekeit."

    - írták.

    "Itt nem számít, honnan jön az ajándék – a lényeg, hogy hová jut el"

    "Az idei Tele puttony – tele tál akciónkkal szeretnénk felhívni mindenki figyelmét a magyarországi szociális háló megerősítésének fontosságára, egyben felhasználjuk az alkalmat arra, hogy minél több olyan gyerek kapjon ajándékot a megyénkben idén karácsonykor, akik másképpen ezt hiába várnák. Várjuk magánszemélyek, vállalkozások, pártok, szervezetek, egyesületek, azaz mindenki felajánlását. Itt nem számít, honnan jön az ajándék – a lényeg, hogy hová jut el."

    - áll a blogbejegyzésben.