Mellár Tamást alig engedték be a volt munkahelyére

2018. november 23. 16:25 2018. nov. 23. 16:25

A KSH-hoz ment Mellár Tamás, mert nem értette, hogyan számolták ki volt munkahelyén a fogyasztói árindexet, mert teljesen más végeredmények is léteznek. Ahhoz képest, hogy országgyűlési képviselő, alig akarták beengedni, de volt titkárnőjével is csak vigyázó szemek előtt beszélhetett.

Az Élet és Irodalomban számolt be arról Mellár Tamás független, a Párbeszéd frakciójában helyet foglaló országgyűlési képviselő, hogy miképp is járt, mikor visszament a Központi Statisztikai Hivatalhoz, melynek anno 5 évig ő volt a vezetője (anno még Orbán Viktor nevezte ki oda).

Mellár közgazdászként és országgyűlési képviselőként azért fordult volt munkahelyéhez, mert nem értette, ők hogyan számolták ki a fogyasztói árindexet - mivel a képviselő teljesen más értékeket is látott. Hogy a két eredmény közti különbséget megértse, szakmai találkozót kért az intézmény mostani vezetőjétől, aki erre ki is jelölte az egyik helyettesét és egy osztályvezetőt.

A megbeszélés rögzített időpontjára megérkeztem a hivatal portájára, ahol ugyan tudtak várható érkezésemről, de hiába mutattam a képviselői igazolványomat, a zordon kapuőrök nem engedtek be, mondván, hogy az nem érvényes itt. Ezt követően nagy körülményesen kiállítottak egy látogatókártyát, amellyel még mindig nem léphettem be a hivatalba, mert meg kellett várnom, hogy jöjjön valaki értem „föntről”. Csak a főnök titkárnőjének szoros kíséretében mehettem az elnökhelyettes irodájába. Ezt már egy kicsit akkor is furcsálltam, hiszen semmi szükségem sem lett volna kísérőre, jól ismertem a járást tekintve, hogy öt évig voltam annak az intézménynek az elnöke (ráadásul ugyanannak a miniszterelnöknek a kinevezettjeként, aki most is regnál)

- olvasható a lapban Mellár közlése.

Egyébként a törvény szerint „az állami szervek kötelesek a képviselőket megbízásuk ellátásában támogatni, és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni”. Az is szerepel ebben a törvényben (országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény), hogy „a képviselői igazolvány valamennyi közigazgatási szervhez, valamint a közintézetekhez és közintézményekhez belépésre jogosít.” Ez a bekezdés így végződik: „E jogosultság gyakorlása nem eredményezheti az érintett szervek rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelmét.”

Mint írja, a szakmai megbeszélés eléggé laposra sikeredett, nem is sikerült felfejteni a rejtvényt, de ígéretet kapott, hogy postafordultával megkapja a szakmai dokumentációt, ami alapján a KSH dolgozott. Ez egyébként az eltelt három hét óta sem kapta meg.

Ha már ott volt, és mint kiderült, körülbelül 30 méterre van a volt titkárnőjétől, gondolta, benéz hozzá, hogy üdvözölje. A KSH mostani vezetőjének titkárnője - aki felkísérte a portáról, és a beszélgetés végén visszakísérte volna ugyanoda - ettől viszont nagyon zavarba jött.

Páni félelem ült ki a kísérőm arcára, és azt hajtogatta, hogy azt nem lehet, engem neki a portára kell visszavinnie. Próbáltam nyugtatni, hogy csak egy-két percről van szó, ő is nyugodtan velem jöhet, és majd azután megyünk le a portához, mindhiába. Mutattam neki a képviselői igazolványomat, hogy azzal én szabadon mozoghatok az intézményen belül, nélküle is. A sírással küszködve kért arra, hogy ne tegyem, mert ebből az egészből neki lesz baja. Megsajnáltam és visszakísértem az elnökhelyetteshez, aki ugyancsak nem értékelte semmire a képviselői igazolványt, mondván, az itt semmit sem ér.

Mellár végül úgy találkozhatott pár semmitmondó mondatra volt titkárnőjével, hogy a KSH elnökhelyettese odarendelte telefonon a szobájába, és a szeme előtt beszélgethettek.

A hivatalban tett látogatásom történetét elmeséltem néhány régi KSH‑s kollégámnak, akik mind kivétel nélkül azt közölték velem, hogy tulajdonképpen nagyon jól jártam, mert egyáltalán bejuthattam az intézménybe. A régi munkatársak nagy többsége, különös tekintettel a korábbi elnökségek tagjaira, ugyanis ki vannak tiltva, semmilyen körülmények között sem léphetnek be a hivatal egyik helyiségébe sem. Aztán van még egy kategória, akik ugyan nyomós indokkal bejuthatnak, de érkezésükről haladéktalanul értesíteni kell az elnök asszonyt

- írja cikkében Mellár. Az is kiderült, hogy a KSH nemrég nyugdíjba vonult elnökhelyettese is ki van tiltva az épületből.

Mellár még leírta, amikor ő volt az intézmény vezetője, ő tanácsadóként alkalmazta a KSH rendszerváltás előtti vezetőjét, aki ugyan kommunista volt, de a nemzetközileg jegyzett statisztikus tanácsainak sokat köszönhettek.

"A hivatalba a régi munkatársak, korábbi elnökök, elnökhelyettesek szabadon bejártak, szakmai rendezvényeinken részt vettek, fogadásainkra meghívtuk őket. Örültünk, ha eljöttek, mert a tapasztalataikat fel tudtuk használni. Ma már erre nincs szükség, mert nyilvánvaló, hogy akinek a NER hivatalt adott, az adott hozzá elegendő észt is, automatikusan"

- summázza a Nemzeti Együttműködés Rendszerének működését Mellár Tamás.