Hofekker: aki többet akar dolgozni, annak lehetővé kell tenni

2018. november 24. 15:26 2018. nov. 24. 15:26

Ám kötelezővé semmi szín alatt nem tenné a minap bedobott túlórakeret-növelést Hofekker Ferenc, a Tüke Busz mellett működő Független Demokratikus Szakszervezet elnöke. Sőt, meggyőződése, ha egy szakszervezeti vezető ilyen tartalmú kollektív szerződést köt, akkor az egyszerűen semmis.

Buszos körökben (is) igen komoly felhördülést hozott az a Kósa ötlet, miszerint egyebek mellett megemelnék az éves túlórakeretet 300-ról 400 órára – ahol kollektív szerződés van -, valamint három éves munkaidő keretben dolgoznának. A témában megkerestük Hofekker Ferencet is, a pécsi szakszervezeti vezető érdekes dolgokat mondott.

- A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy engem évek óta kérnek a kollégák, hogy emeljük fel az éves túlórakeretet, mert többet dolgoznának

– mondta Hofekker Ferenc. -

Természetesen arról van szó, hogy keresni szeretnének többet, nem dolgozni. Ha valaki ezt önként vállalja, akkor kössön külön szerződést a munkáltatóval, de kötelezővé ezt semmiképpen nem tenném.

A hároméves munkaidőkeretet kerek-perec nevetségesnek nevezte a pécsi szakszervezetis.

Hofekker hozzátette: az emberek többet szeretnének keresni, a munkáltató meg többet akarja dolgoztatni őket. Főleg, ahol munkaerőhiány van, ám ez most a Tüke Buszra éppen nem jellemző.

- A túlóra munkáltató, de a dolgozó felelőssége is, kiváltképp egy olyan szakmában, mint a miénk. Sok kolléga már a 300 túlóránál túlterheltségre panaszkodott. Vannak munkahelyek, ahol ha a dolgozó rosszul lép, kilapít két paradicsomot. Nálunk ugyanez tömegbalesethez vezethet. Itt az elsőtől az utolsó percig feszülten kell figyelnie a munkavállalóknak, így alaposan meg kell fontolni, hogy ki mit vállal. Meggyőződésem, hogy ha rendeznék a szakmán belül a béreket, és legalább az uniós fizetések felét megkapnák a kollégák idehaza, azonnal megoldódna minden probléma, ide értve a munkaerőhiányt is.

- mondta a szakszervezeti vezető. Hofekker Ferenc leszögezte: meggyőződése szerint nincs olyan szakszervezeti vezető, aki felhatalmazást kapna arra, hogy bevezessék a 400 túlórát. Ha pedig szakszervezeti vezetőként bárki aláír egy ilyen kollektív szerződést, akkor az egyszerűen semmis.