Vasárnap eldől, lesz-e területcsere Komló és Mánfa között

2018. november 24. 10:48 2018. nov. 24. 10:48

November utolsó vasárnapján tartják azt a népszavazást Komlón és Mánfán, mely során eldől, cserél-e területeket a két település, mely 1991-ig egy volt.

Komló és Mánfa bő harminc éven át egy településnek számított, Mánfát 1958-ban csatolták az egykori bányászvároshoz, ahonnan 1991-ben, népszavazás útján szakadt el, de ez okozott némi fennforgást. A határtetői zártkerteket Komlóhoz csatolták, de zömében mánfai tulajdonosaik vannak. Az a terület viszont, ahol napelempark kialakítását tervezi Komló, közigazgatásilag Mánfához tartozik.

A területcseréről már az önkormányzati előterjesztések szerint 2017 nyarán született előzetes döntés Komló és Mánfa részéről is, idén szeptemberre pedig minkét település véglegesítette szándékait, majd a két képviselő-testület el is rendelte a helyi népszavazást. Ezen kizárólag csak azok a lakosok vesznek részt, akik a cserével érintett területeken élnek.

A november 25-i szavazás érvényességéhez a szavazásra jogosultak több mint felének kell leadnia a voksát. Az eredményességhez az szükséges, hogy a szavazók több mint fele támogassa a két önkormányzat megállapodását.

A részletekről Vaskó Ernő, a helyi választási iroda vezetője az MTI-nek azt mondta: Komló 85 ingatlant adna összesen 23 hektárnyi területen Mánfának. Mánfa pedig 154 hektárnyi területen 122 ingatlant adna a mecseki városnak. Vaskó szerint a választási névjegyzékben Mánfán négyen, Komlón pedig 34-en szerepelnek.

A Bama korábban arról írt, Mánfa lakossága 38 fővel nőne meg a sikeres népszavazás és a területcserék hatására. Az átcsatolásban érintett lakosok a zártkerti ingatlanokat továbbra is megközelíthetik majd komlói helyi buszbérlettel. Az iratok tekintetében egy új lakcímkártyára lesz majd szükségük.