Két vizsgálat is zajlik a POSZT-ügyben

2018. november 26. 08:46 2018. nov. 26. 08:46

A pécsi önkormányzat októberben indított vizsgálatot cikkünk nyomán a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező cég gazdálkodásával kapcsolatban. A szervező cég vezérkarának másik cégét pedig a Pest Megyei Kormányhivatal vizsgálja.

Mint ismert, korábbi cikkünk nyomán - melyben a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező POSZF és az Aktor Kft. közötti pénzmozgásra világítottunk rá - rendelt el Páva Zsolt polgármester az októberi pécsi közgyűlésen egy soron kívüli vizsgálatot.

Október végén Lovász István jegyzőtől lapunk megtudta, a vizsgálat a tárgyévre vonatkozik elsősorban, bár a korábbi évek gazdálkodására is kiterjeszthetik. Lovász Isván válaszában kitért rá, "a vizsgálat lefolytatása várhatóan a közgyűlés következő ülését megelőzően megtörténhet." Azt is hozzátette, hogy a vizsgálat eredményének nyilvánosságáról a polgármester dönthet majd.

Mivel a novemberi közgyűlés már elmúlt, a napokban a Pécsi STOP ismét megkereste Lovász Istvánt, hogy lett-e már eredménye a vizsgálódásnak - illetve, ha tart még, akkor van-e céldátum, ameddig lehet a vizsgálatot folytatni.

A város jegyzőjétől megtudtuk, a vizsgálat még tart, és "miután ezen eljárás az önkormányzat tulajdonosi jogkörében zajlik - tehát nem törvényességi felügyeleti, hatósági, vagy egyéb, a törvényben részletesen szabályozott procedúra - , így előírt/kötött határideje nincs."

Közben azonban az Aktor Kft. ügyében is folyik egy vizsgálat, amit a Pest Megyei Kormányhivatal indított még szeptember végén (ezen kormányhivatal alá tartoznak a regisztrált előadó-művészeti szervezetek).

A kormányhivataltól a következő választ kaptuk kérdéseinkre:

"A Pest Megyei Kormányhivatal jelenleg is hatósági ellenőrzést folytat az Aktor Produkció Nonprofit Közhasznú Kft. tevékenységével kapcsolatban. A feltett kérdéseire válasz csak a vizsgálat lezárulta után adható."

Értesüléseink szerint a vizsgálat rutineljárás amúgy.