Az út szélén hagyta Harkányt a szupergyors internet

2018. november 24. 17:56 2018. nov. 24. 17:56

Míg a 300 fős Bakonyán gigabites net hasít, Harkány csak álmodik a szélsebes információs szupersztrádáról. Sajtóhírek szerint a fürdővárosban a másodpercenkénti 20 megabitnek is örülni kell, a kormányzati internetfejlesztés pedig nem hogy megállt, de még nem is lassított a fürdővárosnál.

A Kormány.hu-n jelent meg november 22-én, hogy 21 millió forintból olyan helyi optikai szolgáltatást épített ki a Magyar Telekom Nyrt. a Pécstől 15 kilométerre fekvő Bakonyán, hogy a korábbi 30 megabit helyett akár két gigabitnyi információ is robog másodpercenként a kábeleken. Ez 66-szoros gyorsulást jelent, ami kábé olyan, mintha az ember egy 50 kilométer per óra végsebességre képes robogóról átült volna egy SR-71 Blackbird pilótafülkéjébe, és 3300-zal száguldana a felhők fölött.

Ide is vizualizáljuk, mekkora is a difi:

A bakonyai bővítés a frappánsan csak Szupergyors Internet Program (SZIP) keretén belül valósult meg. A SZIP-nek 2019-ben indul a második fázisa, melyet - dobpergés - SZIP 2.0-nak hívnak, és már a legalább 100 Mbit feletti, és elsősorban optikai hálózati fejlesztésekre összpontosít.

Harkány meg így járt

Harkányt viszont úgy kikerülte a gyors internet, mintha csak újságírók elől menekülő parlamenti képviselőnek képzelte volna magát. A Harkányi Hírek szerint a fürdőjéről és a minden nap fizetős parkolásáról ismert dél-baranyai város egyes területei alig 10 megabit/másodperces internetet biztosít a Telekom, a frekventált részeken is csak 20 megabit/másodperc érhető el. A cikk megjegyezte, a 2015-ben indult Szupergyors Internet Programnak köszönhetően Magyarországon 500 ezer új végpont kiépítése történik meg az év végéig, de harkányi nem lesz közte.

Hozzátették, mivel a program második része már a 100 megabit feletti hálózati fejlesztésekre fókuszál, ebből is kimarad a város. Ilyen sávszélre képes technológiát a Harkányi Hírek szerint ugyanis soha nem vezetett be az állami szolgáltató Harkányban. És ha nincs ilyen, nem is lehet fejleszteni, ugye.