Kulturális betörés: a natúrparkon át a megyei értéktárba

2018. november 27. 09:02 2018. nov. 27. 09:02

A Lengyeli kultúra Közép-Európa nagy részére hatással volt a korai rézkorban, a kurdi földtani alapszelvény pedig 8 millió éves csigának adott nevet – mindezek mégis csak most, a Kapos–hegyháti Natúrpark révén kerültek be a védendő megyei értékek közé.

A Tolna Megyei Értéktár Bizottság november eleji ülésén megszületett döntése alapján a Tolna Megyei Értéktár (www.kincsestolnamegye.hu) három kategóriában újabb 13 értékkel gyarapodott.

Kettő közülük azért érdekes, mert bár szakmai körökben komoly hírnévnek örvendenek, a megyei értékek közé csak most, a Kapos–hegyháti Natúrparknak (www.kaposhegyhatinap.hu) megalakulása után, a natúrparkot menedzselő egyesület felterjesztésére.

Kulturális örökség kategóriában került be a megyei értéktárba a Lengyeli kultúra. A Dunántúl jelentős részén a késő neolitikum végét és a kora rézkor elejét meghatározó Lengyeli kultúrát Wosinsky Mór az általa 1882-től feltárt őskori temető sírjaiban és a hozzá tartozó településen talált leletek alapján különítette el, és nevezte el a közeli Lengyel községről, ahol a terület akkori birtokosainak, az Apponyi családnak a kastélya áll.

A Lengyeli kultúra a kőkor és a rézkor határán tényleges elterjedési területén is túlmutatóan meghatározó hatással volt egész Közép-Európa őskori történelmének alakulására, így régészeti anyagának feltárása, elkülönítése az egyetemes kulturális örökségnek is kiemelten fontos része.

Természeti környezet kategóriában került be Tolna Megye Értéktárába a kurdi földtani alapszelvény és ősmaradványai. Az alig 1100 lélekszámú Tolna megyei kistelepülés, Kurd nemzetközi szintű ismertségét a területén előforduló agyagos-homokos kőzeteknek és az azokból előkerült, mintegy 8-7 millió éves ősállatok maradványainak köszönheti.

Több, a tudomány számára új puhatestűfajt írtak le innen. Közülük egy csigát, a Viviparus kurdensis nevű fiallócsigafajt a faluról neveztek el. A feltárások egyikét – mivel országos szinten a legjobban képviseli e földtani képződményt – földtani alapszelvénnyé nyilvánították.

A natúrparki egyesület mind a Lengyeli kultúra leleteit rejtő Sánci-tetői őskori erődített telep, mind a kurdi földtani alapszelvény környékére rendszeresen szervez tájsétákat, amelyeken neves régész, illetve geológus és geográfus szakemberek mutatják be az érdeklődőknek a jeles helyeket.