Az Alexandra-birodalom több cége is százmilliós adótartozást halmozott fel

2018. november 26. 15:02 2018. nov. 26. 15:02

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ismét közreadta a nagy adótartozással rendelkező magánszemélyek és cégek negyedéves összesítését. A listán az Alexandra-cégbirodalom több része is feltűnik. Lapunk úgy értesült, a tartozások kialakulásában a cégbirodalmi vezető egykori tanácsadóinak is lehetett felelőssége.

Minden negyedévben összesíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a nagy adótartozással rendelkező magánszemélyeket és cégeket.

A Napi.hu cikke szerint ez most sem volt másképp, a listán 93 adózó szerepel (49 cég, 44 magánszemély). A NAV a magánszemélyek esetében a 10 millió forintot, míg cégeknél a 100 millió forintot meghaladó adóhiány után hozza nyilvánosságra a neveket és adatokat. Ők összesen 13,4 milliárd forintnyi adóhiánnyal és további 14,4 milliárd forint jogkövetkezménnyel (bírsággal, késedelmi kamattal) tartoznak - olvasható a cikkben.

A listán szerepel az Alexandra-cégbirodalom több tagja is.

"A bedőlt Alexandra könyves terjesztői és kiadói cégcsoporthoz, illetve tulajdonosaihoz köthető több vállalkozásnak 100 millió forintot meghaladó adótartozása van külön-külön: Alexandra Consulting Kft., Pécsi Direkt Kft., Könyvbazár Kft., Rainbow Üzletlánc Kft., D+T Vagyonhasznosító Kft., Matias-Borászat Kft., amelyek jelenleg felszámolás vagy csődeljárás alatt állnak. (Az Alexandra-alapító Matyi Dezső egykor szintén a leggazdagabb magyarok egyike volt, az üzletember 2013-ban a Napi.hu A 100 leggazdagabb című kiadványában 10,9 milliárd forintos becsült vagyonnal az 55. helyen állt.)"

- írja a lap.

A Pécsi STOP értesülései szerint a tartozások kialakulásában szerepe lehetett Matyi Dezső egykori tanácsadóinak is, akik a cégbírósági adatok alapján több cégben is tulajdonrészt szereztek. Ezt a körülményt több hatóság is vizsgálja, így a pontos felelősség objektív megállapítására még bizonyosan várni kell.