Elítélték Gilvánfa teljes vezetését hűtlen kezelés és sikkasztás miatt

2018. november 28. 13:05 2018. nov. 28. 13:05

Gilvánfán a képviselő-testület a település pénzén ment Horvátországba - amiről a polgármester is tudott -, de máskor is szívesen nyúltak a közös kasszához. A polgármester és az alpolgármester felfüggesztett fogházbüntetést kapott, ám a büntetett előéletből származó hátrányokat előzetesen mentesítették nekik.

A Siklósi Járásbíróság ítéletet hirdetett első fokon abban a perben, melyben Gilvánfa 2010-14 közti polgármestere és a teljes képviselő-testület került a vádlottak padjára. Az ítéletet ugyan elfogadták a vádlottak, de még nem járt le a háromnapos fellebbezési határidő, így a verdikt egyelőre nem jogerős.

Mint korábbi cikkünkben írtuk, kétszer is előfordult, hogy az önkormányzat által lízingelt autóval a falu pénzén (2012-ben 200, 2013-ban 300 ezer forintot felvéve az önkormányzattól) Horvátországba utazott a települést irányító teljes képviselő-testület. Illetve 2013-ban már a hozzátartozók is bekerültek ebbe a szűk körbe.

A vádirat szerint a polgármester és a képviselők lenyúlták azt a mintegy 700 ezer forintot is, amely 2012-2013-ban a vizesárkokból kitermelt tűzifából befolyt. A bevételt a polgármester osztotta szét annak a vádlottnak a lakásán, aki a fát eladta.

A polgármester és helyettese több alkalommal vett fel pénzt az önkormányzat pénztárából, a hiányt pedig fiktív szerződésekkel fedték le – tűzifát vettek papíron -, ebben két vállalkozó volt benne, köztük a fent már említett faelosztó ember.

A Pécsi Törvényszék közleménye szerint "az elsőrendű vádlottat (polgármester) öt rendbeli hűtlen kezelés vétsége miatt 1 év fogházbüntetésre, a másodrendű vádlottat (alpolgármester) öt rendbeli sikkasztás vétsége miatt – melyből két rendbelit társtettesként követett el - 1 év fogházbüntetésre, a harmadrendű és a negyedrendű vádlottakat kétrendbeli társtettesként elkövetett sikkasztás vétsége miatt, az ötödrendű vádlottat társtettesként elkövetett sikkasztás vétsége miatt 90 és 120 óra közötti fizikai természetű közérdekű munkára ítélte.

A bíróság az első és másodrendű vádlottak szabadságvesztés büntetésének végrehajtását kettő évre felfüggesztette, e vádlottakat - a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alól-előzetes mentesítésben részesítette.

A bíróság a hatod rendű és a hetedrendű vádlottakat, bűnsegédként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt egy évre próbára bocsátotta.

Az elsőfokú bíróság a másodrendű vádlottal szemben 227 476 forint, a harmad és negyed rendű vádlottakkal szemben 50 000-50 000 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

Az elsőrendű vádlottat az ellene hűtlen kezelés bűntette miatt emelt vád alól – bizonyítottság hiányában – felmentette. Emellett kötelezte a vádlottakat – felróhatóságuk arányában - 205 372 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság határozatát valamennyi vádlott és védőik is tudomásul vették, az ügyész a fellebbezés bejelentésére három munkanap határidőt tartott fenn, ezért a bíróság ítélete nem jogerős

- olvasható a közleményben.