Somogy főjegyzőnője is fantáziát látott az uniós pénzből finanszírozott falusi turizmusban

2018. december 2. 10:16 2018. dec. 2. 10:16

Somogy megye főjegyzőnője is belevágott a falusi turizmusba, amire 20 millió forintos uniós támogatást is kapott. A hírek szerint viszont a felhúzott házban eddig vendéget nem, csak a főjegyzőt és annak barátait látták megfordulni.

Az Átlátszó cikke szerint a Kaposvárhoz közeli Szentbalázson épített 20 millió forintos uniós pályázatból egy tájházat vendégfogadónak Sárhegyi Judit Somogy megyei főjegyző, a település korábbi fideszes polgármestere még 2015-ben.

Főjegyzői hajlék a Zselic völgyében: falusi turizmus, vagy vagyongyarapítás fideszes módra?

Nemrég állt bíróság elé Mondok József, Izsák egykori polgármestere, aki a vád szerint 35 milliónyi fejlesztési támogatást használt fel saját céljaira. De rajta kívül több fideszes vagy pártközeli potentát falusivendéglátás-projektjénél merült fel a gyanú, hogy valójában saját maguknak építettek nyaralót.

A pénzt az uniós Leader-pályázaton nyerte el, aminek a falusi turizmus fellendítése a célja. A lap szerint a feltételek megengedőek, öt év kötelező fenntartás után be lehet szüntetni a szálláshely-kiadási foglalkozást, és akár értékesíteni is lehet az uniós pénzből felhúzott épületet.

Az Átlátszó a helyszínen megtudta, hogy a ház tényleg a főgyejzőnőé, de ő nem lakik itt, csak havonta egyszer-kétszer "tart itt egy bulit" a barátaival, de amúgy üresen áll a rendben tartott épület. Az is kiderült, hogy bár elvileg szálláshelynek épült, a helyszínen erre semmilyen tábla nem hívja fel a figyelmet, mint ahogy arra sem, hogy uniós pénzből húzták fel. A lap szerint a "Zselici Hajlék" fantázianevű vendégház egyetlen honlapon található meg, itt árakat és egyebeket is feltüntettek.

Ám a vendégház mögött álló cég adataiból, de a település idegenforgalmi adóbevételeiből sem látható, hogy ténylegesen folyna itt bármilyen szálláshely-kiadás.

A Bács-Kiskun megyei Izsák fideszes polgármestere hasonló ügy miatt (ő egy vadászházat húzott fel uniós pénzből, majd szálláshely-kiadás helyett saját célra használta) került az ügyészség elé közokirathamisítás és költségvetési csalás miatt. A kormány a vadászházra fordított 35 millió forintot visszakérte a fideszes polgármester cégétől, ám Mondok a novemberi tárgyalási napra nem ment el - írta meg a 444 november elején.