Halálukban találkoznak a szerelmesek

2018. december 3. 07:14 2018. dec. 3. 07:14


Az élet szétszakította őket: egyikükből második világháborús mártír lett, a másikból híres fejszámolóművész. Szerelmük soha nem teljesedett be, most Dombóváron, ahol nyolcvan éve nyaranta találkoztak, újra együtt lehetnek.

Dombóvár képviselő-testülete bő egy éve döntött úgy, hogy egy újonnan kialakított utcát Pataki Ferencről neveznek el. A híres fejszámolóművész Dombóvárról indult világhódító útjára, tavaly nyáron 97 éves korában hunyt el, a városvezetés a közterület elnevezésével tisztelgett előtte.

Szenes Hanna 1921. július 17-én született Budapesten, értelmiségi zsidó családba. Közeli rokona volt a dombóvári Sas (korábban Spitzer) családnak, szinte minden vakációját itt töltötte unokatestvéreinél. Itt ismerkedett meg a vele egykorú Pataki Ferenccel, a dombóvári gimnázium tanulójával, a későbbi híres fejszámolóművésszel.

Hanna 1939-ben Palesztinába költözött. 1943-ban elhatározta, hogy Magyarországra utazik és segít a zsidóság kimenekítésében. 1944 januárjában angol katonaként ejtőernyős kiképzésben vett részt Egyiptomban, márciusban a jugoszláv partizánok által ellenőrzött területre dobták le két ejtőernyőstársával. A magyar határt júniusban, Magyarország német megszállása után sikerült átlépniük. Amikor átjutottak a Dráván, Szenes Hannát és társait egy csendőrjárőr elfogta, így a Gestapo fogságába kerültek. A fiatal nőt kegyetlenül megkínozták, majd a nyilas hatalomátvételt követően 1944. november 7-én, Budapesten a Margit körúti fogházban ítélethirdetés nélkül kivégezték.

Szenes Hannának ma nagy kultusza van Izraelben, naplóját és írásait több nyelven, köztük magyarul is kiadták, versei közül néhányat meg is zenésítettek. Életéről a világ több országában filmek is készültek, sokan a modern kori zsidó történelem egyik legismertebb hősének és példaképének tartják.

Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere elmondta: ebből a kultuszból Magyarországra nem sokat lehet érezni, egyetlen közterületről tud, amelyet a hősről neveztek el. Részben ezért döntöttek úgy, hogy a teret Szenes Hannáról nevezik el. Részben pedig azért, mert Hannát gyengéd szálak fűzték fiatal korában Pataki Ferenchez, erről maga a fejszámolóművész mesélt idős korában. A szerelmesek azonban 1939 után nem találkoztak többet.

A város polgármestere ennek tudatában javasolta a képviselőknek, hogy ha már életükben nem tudtak egyesülni, akkor legalább a róluk elnevezett közterületek legyenek egymás mellett. Az önkormányzat tervei között szerepel egy installáció is az új, kialakításra váró terecskén, amely Szenes Hannára és Pataki Ferencre emlékeztet.