Hivatalos: sikerült Bécsbe üldözni a CEU-t

2018. december 3. 14:08 2018. dec. 3. 14:08

Minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében a CEU - jelentette be az egyetem hétfőn.

Közleményükben azt írták: döntésüket azért most hozzák nyilvánosságra, hogy időben tudjanak hallgatókat toborozni a következő tanévre.

Kiemelték: az elmúlt 20 hónapban a CEU mindent megtett, hogy megfeleljen a magyar törvényeknek, felsőoktatási képzést indítottak az Egyesült Államokban, amelyet az amerikai hatóságok regisztráltak és jóváhagytak.

Ennek ellenére a magyar hatóságok jelezték, hogy nem fogják aláírni azt a megállapodást, amelyet több mint egy évvel ezelőtt véglegesítettek New York állammal, és amely hosszú távon elismerné és biztosítaná a CEU budapesti működését - írta az MTI.

„Egy elismert egyetem önkényes elűzése az akadémiai szabadság súlyos megsértése. Ez egy sötét nap Európának, és sötét nap Magyarországnak is. Méltánytalanul járt el a kormány a saját állampolgáraival, a CEU-n dolgozó és tanuló többszáz magyar állampolgárral, többezer magyar CEU-s öregdiákkal és családjaikkal szemben”

- idézte a 444.hu Michael Ignatieffnek, a CEU rektorának szavait.