Hiller: politikai ügy a CEU kiseprűzése

2018. december 3. 16:37 2018. dec. 3. 16:37

Egyszerűen kiseprűzték Magyarországról a CEU-t, szakmai ügy helyett pedig politikai ügy volt elejétől a végéig kormányoldalról - mondta Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke hétfőn. Kormányoldalról természetesen blöffnek nevezték a CEU Bécsbe költözését.

Hiller hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy a CEU bejelentette, 2019 szeptemberében minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el.

Az Országgyűlés szocialista alelnöke úgy fogalmazott: az egyetem lépése az elmúlt hetek történései alapján nem meglepő, de szomorú és logikus. A "rombolás diadalnapjáról" beszélő politikus kijelentette, hogy az intézmény ügye már másfél éve, a felsőoktatási törvényhez benyújtott módosító javaslattal eldőlt. Az ítélet hamarabb megszületett, mint hogy megtartották volna a tárgyalást - mondta.

Egy percig sem szakmai ügyről volt szó, hanem politikairól - ismertette álláspontját. Az egyetem ugyanis mindent teljesített, amit a magyar kormány, illetve a módosított felsőoktatási törvény előírt számára - hangsúlyozta.

A mostani eset több, mint az akadémiai és kutatási szabadság megsértése - szögezte le Hiller István. Hétfőn egy olyan intézményt űztek el, amelyet egy szövetséges ország is elismert, ilyen a rendszerváltozás óta nem történt Magyarországon - tette hozzá.

Amennyiben a diplomáciában a nemkívánatos személyt persona non gratának nevezik, akkor hétfőn új kifejezés született, a kormány bevezette a "nem kívánt egyetem", azaz az "universitas non grata" elnevezést - fogalmazott.

Hollik: politikai blöff a CEU költözése

A CEU (Central-European University) számos képzését továbbra is Budapesten tartja, ezért az egész ügy politikai blöff, amivel a kormány nem kíván foglalkozni - mondta a kormányszóvivő a kormany.hu-nak hétfőn az egyetem közleményére reagálva.

Hollik István a kormány.hu oldalra hétfőn feltöltött videóban úgy fogalmazott: "mindenki számára nyilvánvaló az, hogy a Soros-egyetem úgy megy, hogy marad, hiszen számos képzést továbbára is Budapesten tart, éppen ezért ez az egész ügy nem más, mint egy Soros-féle politkai blöff, amivel a kormány nem kíván foglalkozni".

Nyilván.