Ezért halaszthatták el az uránügyi közmeghallgatást Kővágószőlősön

2018. december 4. 09:37 2018. dec. 4. 09:37

Lapértesülés szerint a benyújtott hatásvizsgálat hiányossága miatt kellett elhalasztani a szerdára tervezett kővágószőlősi közmeghallgatást, melyet az uránbánya tervezett újranyitása kapcsán tartottak volna. Hiánypótlásra van még lehetőség, csak épp nincs rá sok idő.

Amint arról hétfőn hírt adtunk, elhalasztják a december 5-re, szerda kora délutánra tervezett közmeghallgatást Kővágószőlősön, ahol a Pécs mellett újranyitni tervezett uránbánya ügyét járták volna körül. A Pécsi Járási Hivatal azzal az indokkal torpedózta meg a közmeghallgatást, hogy

„a hatósági eljárásban a tényállás további tisztázása szükséges”.

Az Azonnali kedd reggel arról írt járási hivatali forrásra hivatkozva,

azért kellett elhalasztani a közmeghallgatást, mert a benyújtott hatásvizsgálat annyira hiányos volt, hogy erről egyelőre nincs értelme az érintett lakossággal konzultálni.

A cikk szerint már 2017 októberében benyújtották ugyanezt a hatásvizsgálatot, amely szintén hiányos volt, de akkor azért nem foglalkozott ezekkel a járási hivatal, mert kapásból úgyis elutasította az engedély iránti kérelmet arra hivatkozva, hogy a légaknák természetvédelmi területen lennének.

Ezt az elutasító döntést azonban másodfokon felülbírálta a bíróság, így újraindult az eljárás. Másodszorra pedig már beleakadt a hivatal a hiányosságokba. Az Azonnali értesülései szerint

"a levegő tisztaságára, zaj- és rezgésvédelemre, hulladékkezelésre és természetvédelmi szempontokra tekintettel sem elég részletes a hatásvizsgálat, ezért hiánypótlást írtak ki."

A cikk szerint erre 30 nap áll rendelkezésre, de vélhetően nem sikerül időben rendezni majd a hiányosságokat, ezért borítékolni lehet egy második hiánypótlás kiírását is. Ha az is eredménytelen lesz, több hiánypótlásra nem lesz lehetőség, ez pedig azt jelentené, hogy nem tudnák engedélyezni az uránbánya újranyitását.