Elpusztítjuk a villantóbüntiző polgárőrök mítoszát

2018. december 5. 11:13 2018. dec. 5. 11:13

A közösségi oldalak után a média is megtelt azzal a vélekedéssel, hogy Baranyában polgárőrök segítségével büntetik halomra azokat az autósokat, akik villantással figyelmeztetik a szembe jövőket a traffipaxra. Pár tonnányi felemelt középső ujj után megszólaltak a polgárőrök - egy mítosszal kevesebb, pár ténnyel több.

Sajtótájékoztatót tartott szerdán reggel Cseh László, a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének elnöke. Annak kapcsán tette ezt, hogy nemrég a Facebookon megjelent egy poszt, amely szerint a 6-os főúton rendőrök traffipaxolnak, majd polgárőrök figyelik az autóstársaikat erre reflektorral figyelmeztetőket, akiket később három autónyi rendőr büntet meg ezért. Az eset bejárta a honi sajtó egyes bugyrait is.

Cseh László elmondta: a polgárőrök húsz éve segítik a rendőrök munkáját rendszámfelismerő eszközt működtetve. Ezt kezdetben egy szalagos kamerával végezték, majd egy elektronikus eszközzel. Ma egy plusz optikával ellátott androidos telefon végzi ezt Dacia Dusterük szélvédőjére rögzítve.

A polgárőrök vezetője elmondta: az eszközt kétféleképpen tudják működtetni. Ha önálló szolgálatot végeznek, akkor csak a körözött rendszámokat tudják figyelni, azaz a lopott kocsikra „utaznak”. Ha ilyet találnak, akkor értesítik a rendőröket.

A másik mód, ha rendőrrel közösen akcióznak. Ebben az esetben a hivatalos közeg lép be az online rendszerbe saját kódjával, ebben az esetben a kamera már a forgalomból kivont, biztosítás nélküli, keresett vagy körözött tulajdonosú járműveket is kiszűri.

Rendszerint ilyenkor mintegy 800 méterrel arrébb rendőrök állítják félre a problémás járműveket. A rendszer előnye, hogy a rendőrök ilyenkor nem vaktában lövöldöznek, hanem eleve csak azokat az autókat meszelik le, amikkel valami nem stimmel. Az elnök elmondta: a kamera egyszerre négy sávot tud figyelni, egy hatórás ellenőrzés során 1000-1500 autót is látnak, ebből szinte soha nincs tucatnyinál kevesebb problémás eset.

Éppen ez történt akkor is, amikor az ominózus Facebook-poszt született. Annyi különbséggel, hogy ugyanakkor, ugyanabban az időben a gyorshajtókat is mérték ugyanazon az útszakaszon, ez Cseh László szerint egy szerencsétlen véletlen volt.

A polgárőrök kamerája a közhiedelemmel szemben nem rögzít sem telefonálást, sem be nem kötött biztonsági övet.

Ennél is komolyabb félreértés, hogy a traffira villantással figyelmeztetőket büntetnék a rendőrök akár a polgárőrök segítségével, akár máshogy. A villantás ugyanis nem számít semmiféle jogsértésnek, sem akkor, ha valaki így jelzi, hogy lemond az elsőbbségéről, sem más esetben. Csak akkor, ha ez elvakítja a szembe jövőt. Baranyában egészen biztosan nem büntettek még meg senkit emiatt, és a mostani jogszabályi környezetben nem is fognak – mondta Cseh László.

Az ominózus poszt és annak médiavisszhangja óta viszont elképesztően sok autós villantotta középső ujját a polgárőrök Daciájára, pedig ők a kamerával nem csinálnak mást, mint húsz éve mindig: a rendőrök munkáját segítik, jobbára lopott autókat keresnek.