Sárga mellényben tüntet az MSZP és a Párbeszéd a rabszolgatörvény ellen

2018. december 5. 14:21 2018. dec. 5. 14:21

Az MSZP-Párbeszéd népszavazást is kész kezdeményezni, hogy megakadályozza a munka törvénykönyvének munkaidő-beosztással kapcsolatos módosítását - hangzott el az ellenzéki pártok szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. A bejelentették, a párizsi tüntetések mintájára sárga mellénybe vonulnak majd a hétvégi budapesti szakszervezeti tüntetésen.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezető szerdán Budapesten sajtótájékoztatón közölte, a kormány titkos paktumot köthetett a "rabszolgatörvény" miatt a multinacionális cégekkel. A munkaerőhiányt úgy akarják orvosolni, hogy a magyar munkásokat még több munkára kényszeríti - hangoztatta.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány állításával szemben a túlmunka vállalása nem lesz önkéntes, hiszen a már most is kiszolgáltatott dolgozóknak nem lesz majd választásuk, követniük kell a munkaadó érdekét. Hozzátette: az MSZP küzdeni fog azért, hogy ne a multicégek, hanem a magyar munkások írják a munka törvénykönyvét.

Tóth Bertalan azt mondta, minden eszközt bevetnek annak érdekében, hogy ellenállásra buzdítsák a munkavállalókat, támogatják és részt vesznek a szombati szakszervezeti demonstráción is.

Kitért arra is, hogy a törvényjavaslat házszabálysértő parlamenti vitája újabb bizonyítéka annak, a Fidesz hogyan építi le a jogállamot.

Ha elfogadják a törvényt, először Áder János köztársasági elnökhöz fordulnak eljárási szabálytalanságok miatt - jelezte. Közölte, ha az államfő aláírja a törvényt, az alkotmánybírósági beadványt készítenek.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezető úgy értékelt, Orbán Viktor nem tud leállni a magyar emberek kizsigerelésével, a törvényjavaslat gyakorlatilag a hatnapos munkahét bevezetését jelenti. Bevezetik úgy a kommunista szombatot, hogy azért még fizetni sem akarnak - hangoztatta.

Szerinte azért van szükség a törvénymódosításra, mert a Fidesz kormányzása miatt magyar fiatalok százezrei menekültek külföldre és munkaerőhiány alakult ki. Erre Orbán Viktornak és kormányának nincs válasza, az itthonmaradottakat akarja még jobban megnyomorítani - hangoztatta.

Szabó Tímea közölte, Orbán Viktor a tárgyalásból nem ért, csak az erőből, ezért mennek ki az utcára a szakszervezetekkel, a civil szervezetekkel és a magyar dolgozók millióval. Ha szükséges, népszavazást kezdeményeznek a "rabszolgatörvényről" - mondta.

Követelik az Országgyűlés elnökétől, hogy újra tűzze napirendre a vitát - közölte.

Az MSZP és a Párbeszéd bejelentette, politikusaik, a párizsi tüntetések mintájára sárga mellényt viselve vonulnak majd a szombati tüntetésen.