Százezret veszíthetnek az egészségügyi dolgozók a túlórák megkavarásával, ők is utcára mennek

2018. december 6. 16:30 2018. dec. 6. 16:30

Az egészségügyi dolgozók is csatlakoznak a szombati szakszervezeti tüntetéshez, mivel a túlórák megváltoztatása őket is hátrányosan érinti.

Az önkéntes túlmunka utáni pótlékot veszíthetik el az egészségügyi dolgozók, ha a Parlamentben megszavazzák a Munka törvénykönyvének módosítását.

A Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf által benyújtott módosító javaslat szerint a munkaidőkeretet 12 hónapról 36 hónapra (három évre) emelnék - erről kollektív szerződés rendelkezne. Emellett viszont az éves maximális túlóramennyiséget 250 óráról 400 órára növelnék.

Szombaton ezért ők is csatlakoznak a "rabszolgatörvény" elleni budapesti demonstrációhoz. Vidéken félpályás útlezárásokkal készülnek.

Egyre többen észlelik, hogy a fideszes képviselők által nemrég benyújtott, a dolgozók túlórakeretét és annak kifizetését megváltoztató módosítás az ő életükre is hatással lehet.

A Zoom.hu cikke szerint a Független Egészségügyi Szakszervezet is jelezte, hogy csatlakoznak a december 8-ai (szombati) budapesti szakszervezeti demonstrációhoz. Az érdekvédelmi szervezet vezetője, Soós Adriána a lapnak elmondta, bár Kósáék azt hangoztatták, hogy rájuk (egészségügyi dolgozókra) ez nem vonatkozik, de ez nem igaz, mert a változtatás mindenkit érint, aki a Munka törvénykönyvének hatálya alá esik.

"Az ágazatban 416 órában maximalizálták a túlórák számát. Ebből 250 óra az, amit a munkáltató elrendelhet, a maradék pedig önként vállalt túlmunkának számít. Az új törvény pedig azt jelentheti (...), hogy az a munkavállaló, aki a kötelező 250 óra felett eddig önként vállalt túlmunkát, nagyon rosszul jár. A 400 órára való emeléssel ugyanis gyakorlatilag megszűnik az önkéntes túlmunka, mert “hagyományos túlórának” számít majd a munkahelyen töltött plusz idő. Így jóval kevesebb lesz a plusz juttatás is, mert ennek alacsonyabb a pótléka. Akár évente százezer forintnál több is kieshet egy átlagos fizetésből" - olvasható a cikkben.

Ez azt jelentheti, hogy ugyanannyi munka mellett kevesebb pénzt kaphatnak az egészségügyi dolgozók. Viszont az egészségügyi dolgozók önkéntes túlmunkája nélkül bedőlne az ágazat. Soós Adrianna szerint, ha már nem fizetik ki az önkéntes túlmunkát, akkor sokan más pályát választhatnak, vagy akár külföldre távozhatnak.

"Az elnök kiemelte, az egészségügyön belül jelenleg hat hónapos a munkaidőkeret, de az új törvény ezt az ő esetükben is három évre növelné. Leegyszerűsítve a bonyolult rendszert: jelenleg úgy néz ki, hogy a hatodik hónap végén nézi meg a munkáltató, ki hány óra önként vállalt túlmunkát, illetve hány óra jogszabályban rögzített túlórát teljesített. Ezek alapján kalkulálják a fizetéseket."

Soós Adrianna szerint ez a rendszer eddig kaotikusan működött, az elszámolások pontatlanok, a túlmunka többször vált rendes munkaidővé - ha ezt a hat hónapos rendszert három évre emelik, a káosz még nagyobb lehet.

Vidéken is lesznek megmozdulások

A szombati fővárosi tüntetés mellett vidéken több helyen is félpályás útlezárásokat szervez a Magyar Szakszervezeti Szövetség - illetve más érdekvédelmi szervezetek.

Pénteken a Vasas Szakszervezeti Szövetség Veszprémben demonstrál, Pécsen pedig december 10-én lesz félpályás útzár - erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk. Azon napon Győrben is demonstrálnak majd.