2800 módosítással bojkottál az ellenzék – Kósáék túlórázhatnak

2018. december 10. 12:33 2018. dec. 10. 12:33

2800 napirendi módosítást nyújt be az MSZP, a Párbeszéd, a DK és Széll Bernadett független képviselő a rabszolgatörvény vitáján. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke leszögezte: nem titkolt céljuk, hogy megakadályozzák a törvény elfogadását, meg az, hogy „a fideszes képviselők megtanulják, milyen az amikor túlórázniuk kell”.

Az MSZP kezdeményezéséről a Mérce közölt cikket.

A lényeg: a napirendi módosítókról az országgyűlésben külön-külön kell szavazni, így, mint Tóth bejelentette, eleve a részletes vitát is tartalmazó keddi napirend elfogadását kívánják megakadályozni. De az is cél szerinte, hogy „a fideszes képviselők megtanulják, milyen az amikor túlórázniuk kell.”

Tóth Bertalan leszögezte: a törvényjavaslat világossá tette, hogy a Fidesz a magyar dolgozók helyett a nemzetközi tőkét választotta, az ő érdekeiket képviselik.

Szabó Tímea Párbeszéd-frakcióvezető szerint Orbánék nyilvánvalóvá tették, úgy kívánják megünnepelni a karácsonyt, hogy „rabszolgává teszik dolgozók millióit.”Szabó Tímea szerint nem lehet hagyni azt, hogy a kormány ezzel a módszerrel végletekig kizsigerelje családok millióit.

Az akcióhoz az MSZP-n és a Párbeszéden kívül a Demokratikus Koalíció és Szél Bernadett független képviselő is csatlakozott.

A Mérce írta meg azt is, hogy a kormánytöbbség a keddi ülésnap napirendjének utolsó, 22-ik pontjába időzítette a rabszolgatörvény második vitáját, így az keddről akár szerda hajnalra is átnyúlhatna. A lap emlékeztetett arra is: a jogszabály első parlamenti vitáján a kormánytöbbség már egyszer megpróbálta ellehetetleníteni, hogy az ellenzéki képviselők elmondhassák véleményüket a dolgozók túlóraidejének keretét jelentősen megnövelő törvénymódosításról. Akkor a levezető elnök, Lezsák Sándor mikrofonja a szünetben bekapcsolva maradt, amikor azt részletezte „nem kéne reggelig ottmaradni” a vitára, és azt is, hogyan fogja elvenni a szót ismétlésre hivatkozva az ellenzéki felszólalóktól.

És úgy is lett.

A szakszervezetek az utakon mondanak véleményt: többen a Pécset elkerülő út egyik sávját zárják le hétfőn délután két órától.

Frissítés: lesöpörte a Fidesz az ellenzék módosítóit

A Fidesz egy csapásra megoldotta, hogy az ellenzék ne kellemetlenkedjen a módosító javaslatok hadával: egyetlen szavazással, három perc alatt megtorpedózta azokat. Boldog karácsonyt!