A kővágószőlősi polgármester nagyon örülne az uránbányának

2018. december 10. 16:16 2018. dec. 10. 16:16

Szerinte 40 évig a pécsiek és a méregzöldek laktak jól a bányából, most meg elkezdték ellenezni a megnyitását. A uránbánya nyitásáért kardoskodó cégben közvetetten a kővágószőlősi önkormányzatnak is van részvénye sajtóhírek szerint.

A 24.hu is nagyobb anyagban foglalkozott hétfőn a Kővágószőlősön újranyitni tervezett uránbánya ügyével.

Mint ismert, a Magyar Urán Resources Kft. bányanyitási engedélyét már tavaly és idén is megakadályozta a kormányhivatal azzal, hogy nem adta ki a környezetvédelmi engedélyt - ám ennek ellenére bányanyitás ötlete továbbra is opció. A cégben a térségben korábban ugyancsak az uránérc miatt tevékenykedő ausztrál Wildhorse igazgatója is benne volt.

Az Energiaklub a természetvédelmi területen tervezett uránbánya miatt petíciót indított, és egy közleményben arra is kitértek, hogy a pécsiek nagy része ellenzi a beruházást, amely a sérülékeny ivóvízbázisokat is veszélyeztetné, és a sugárterhelés is nőne. A beruházás kapcsán december 5-én közmeghallgatás lett volna Kővágószőlősön, ám ezt végül az utolsó pillanatban lefújták.

Az uránbányából származó uránércet hivatalosan a Paks II. atomerőműveknél használnák fel, ám az Energiaklub korábbi közlése szerint ez nem lehetséges, mert ahhoz gyenge a mecseki urán, azt még Oroszországban kellene tovább dúsítani.

A 24.hu megszólaltatta a kővágószőlősi polgármestert, Sándor Tibort, aki szerint hamarosan megtartják a közmeghallgatást.

Szerinte egy területen azzal kell gazdálkodni, ami helyben van.

Ha termál van, abból, ha gyémánt, akkor abból, ha urán, akkor uránból. Itt ez az adottság, abból kell profitálni, ami van. A pécsiek és a méregzöldek 40 évig jóllaktak a bányából, most pedig elkezdték ellenezni a megnyitását.

A 24.hu cikke szerint a polgármester már csak azért is örülne az uránbánya beindításának, mert "az önkormányzat részvényese a Magyar Urán Bányászati Zrt-nek., amely a Magyar Urán Resources Kft. érdekeltsége."

A lap szerint Sándor abban bízik, hogy a kormány a beruházás élére áll majd, és nem azt fogja nézni, hogy „milyen hatással van a békákra” a bánya újranyitása, hanem azt, hogy "ez a terület előbb volt bányatelek, mint Natura 2000-es terület, illetve, hogy sok új munkahelyet lehetne teremteni a bánya megnyitásával" - olvasható a cikkben.