Megint a Pannon Filharmonikusoktól venne át pénzt az önkormányzat

2018. december 12. 09:06 2018. dec. 12. 09:06

Módosítaná a pécsi önkormányzat a Pannon Filharmonikusokkal kötött támogatási szerződést. Ha megszavazzák, a módosítás szerint a zenekar az önkormányzattól érkező támogatásának akár 50 százalékát is átadhatná a ZSÖK-nek, vagy a ZSÖK tulajdonába tartozó Bóbita Bábszínháznak és a Pécsi Balettnek.

A decemberi pécsi közgyűlés előtt tárgyalja a pénzügyi és gazdasági bizottság Őri László fideszes alpolgármester újabb kulturális tárgyú javaslatát.

Őri előterjesztése a Pannon Filharmonikusok Pécs Nonprofit Kft. és a pécsi önkormányzat közti támogatási szerződés módosításáról szól.

A dokumentumban olvasható, hogy a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) tulajdonába a Pannon Filharmonikusok mellett a Bóbita Bábszínház és a Pécsi Balett Nonprofit Kft. is beletartozik.

"A négy nonprofit gazdasági társaság alapvető célja, Pécs Megyei Jogú Város kulturális örökségének védelme, helyreállítása, megismertetése, Pécs Megyei Jogú Város színházalapítással és a komolyzenei kultúra ápolásával kapcsolatos elképzeléseinek fenntartása, a városban már eddig kialakult színházi és komolyzenei élet, kultúra megszilárdítása és kiterjesztése, melynek érdekében az egyes társaságok rendelkezésére álló erőforrások optimális elosztásával, likviditásuk szem előtt tartásával is együtt kívánnak működni.

Ezen célkitűzésük deklarálására felek 2018. november 27. napján együttműködési megállapodást kötöttek egymással.

A megállapodásban a társaságok rögzítették, miszerint az alapító okirataikban írt céljaik hatékony megvalósítása érdekében szükséges, hogy egymással együttműködve, egymást támogatva, a rendelkezésre álló anyagi és humán erőforrásaikat minél költségtakarékosabban felhasználva gazdálkodjanak.

A felek egyetértenek abban is, hogy a céljaik hatékony ellátásához elengedhetetlen, az intenzív közönségtoborzás, amelynek része Pécs városának népszerűsítését, turisztikai vonzerejét is célul tűző városi kulturális rendezvények, fesztiválok, ünnepségek, nemzeti ünnepek, kapcsolódó események megrendezése, támogatása.

A leírtak megvalósítása érdekében, az együttműködési megállapodás értelmében a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. irányításával és felügyeletével, a társaságok okirataiban foglalt célok és feladatok hatékony és költségtakarékos megvalósítása, valamint likviditásuk megőrzése érdekében a megállapodást aláíró felek, egymással jogosultak és kötelesek támogatási, konkrét feladatra, eseményre, vagy rendezvényre vonatkozó együttműködési, szolgáltatási, megbízási stb. szerződést kötni.

A sikeres együttműködés feltétele, hogy a társaságok szükség esetén támogatást nyújthassanak egymásnak"

- olvasható a dokumentumban.

Hogy ez az együttműködés megvalósulhasson, szükséges az előterjesztés szerint módosítani az önkormányzat és a Pannon Filharmonikusok között idénre megkötött támogatási szerződést (a zenekar 100 millió forintos támogatást kapott az városházától).

A módosítás szerint a jövőben a Pannon Filharmonikusok az önkormányzattól kapott támogatás összegének 50 százalékáig adhatnak tovább az önkormányzati támogatásból pénzt a ZSÖK-nek, vagy pedig a ZSÖK alá tartozó Bóbita Bábszínháznak és a Pécsi Balettnak.

Bár ugyan a dokumentumban az szerepel, hogy a társaságok szükség esetén támogatják egymást, arra már az előterjesztő Őri László nem tért ki, hogy konkrétan hogyan is kell elképzelni ezt. Mint ahogy arról sem esik szó az előterjesztésben (és a mellékletben sem), hogy a támogatásból átadott összeget mikor és hogyan fizeti vissza a támogatott szervezet a támogatást nyújtónak.

Azt sem tudni, hogy igazából a háromból mely szervezetnek van szüksége épp némi áthidaló pénzügyi segítségre, bár azt még tavaly márciusban írtuk meg, hogy a ZSÖK állandó hitelre szorul, köszönhetően az állami támogatás beérkezési bizonytalanságai miatt. Tavaly a Pannon Filharmonikusoknak is hitel kellett az állami támogatás megérkeztéig, 2016-ban pedig az önkormányzat nézte fejőstehénnek a céget.