Gulyás: a fideszes oligarchák a rabszolgatörvény nyertesei

2018. december 12. 15:28 2018. dec. 12. 15:28

Gulyás Emil, az MSZP pécsi elnöke a rabszolgatörvény kapcsán tartott sajtótájékoztatót a pécsi városházán. Pártok, szakszervezetek és civilek együttműködését kérte a Fidesz jogtiprásának megállítására.

Gulyás Emil szerint már a rabszolgatörvénnyel tartalmi és formai bajok is vannak. Ahogy elővezették, végigvitték és megszavazták, az minden eddigi cinizmust meghalad. Mint mondta, az, hogy arra a Kósa Lajosra bízták a törvénymódosítás felterjesztését, aki nemrég 1400 milliárd forintos botrányba keveredett, önmagában is jelent valamit.

Árulkodó az is, hogy nem a megszokott, elvárt módon terjesztették be, hanem egyéni képviselői indítványként, ezzel megspórolva még a minimális társadalmi vitát is. Emlékeztetett Lezsák Sándor és Kövér László minősíthetetlen ülésvezetésére, hogy a több ezer módosító javaslatot törvénytelenül egyszerre szavazták le, valamint arra: szintén szabálytalanul kártyák nélkül szavaztak szerdán a képviselők az Országházban.

A 400 túlóra nagyjából 2,5 hónapnyi munkát jelent. - Aki valaha dolgozott, pláne órabérben, az tudja, hogy egy évben fizikai képtelenség két és fél hónappal többet dolgozni – mondta Gulyás. - Egyértelmű, hogy aki ezt beterjesztette, megszavazta, életében nem dolgozott, az iskolapadból átült a politikusi székbe.

Gulyás beszélt arról a védekezésről is, hogy sokan a túlóra miatt mennek külföldre dolgozni. Mint mondta: a pécsieknek az a mintegy 10 százaléka, aki az elmúlt években elhagyta a várost és külföldön próbál boldogulni, aligha a túlóra kedvéért ment el. Emberi körülmények között, az itthoni bérek többszöröséért akar dolgozni, netán valamilyen demokratikus levegőt akar szívni.

A pécsi politikus beszélt arról is: a rabszolgatörvény külföldi multik érdekeit szolgálja. Gulyás nem zárta ki ezt, bár meggyőződése, hogy ha így is volt, ezt már a külföldi cégek is szégyellik. Akik viszont jó eséllyel nyernek szerinte, azok a fideszes oligarchák, akik így a még Magyarországon maradt munkaerőt jobban ki tudják zsigerelni.

Az MSZP pécsi elnöke beszélt arról is, hogy a feudalizmusban sem volt ennyire erős a magyar földek koncentrációja, mint most.

Gulyás Emil elmondta: mindenben támogatják a rabszolgatörvény ellen tiltakozó szakszervezeteket. A pártoktól, civil szervezetektől támogatást kért ahhoz, hogy előbb helyben, az önkormányzati választásokon, majd országosan együtt megfékezzék a Fidesz jogtiprását. Kiemelte: a szocialisták ezt nem vezetni akarják, csak a részesei akarnak lenni, ebben kérnek együttműködést, szolidaritást.