Benke: „Orbán Viktor most megtanulja, mi az alázat”

2018. december 13. 11:50 2018. dec. 13. 11:50

A szakszervezetek szervezetten nem vonulnak most Budapestre, de januárban megállítják az országot, ahogy azt hétfőn többek között Benke Norbert, a MASZSZ és a Vasas helyi vezetője is ígérte. A terv, hogy a kormány a suhogó GDP-ostortól tanulja meg: hogy nem módosítgatják a Munka Törvénykönyvét egyeztetés nélkül.

Benke Norbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség baranyai és a Vasas Szakszervezeti Szövetség régiós vezetője a Pécsi STOP megkeresésére elmondta: sokan sürgetik a tagok közül, hogy már most vonuljanak fel a fővárosba. Szerinte ezt szervezetten megtenni annak ellenére nem jó ötlet, hogy ő maga mindenkivel egyetért, aki ezt egyénileg megteszi.

Januárban, teljesen szervezetten, legalább négy konföderáció együttműködésével fogunk akcióba lépni, erről már folynak az egyeztetések – mondta Benke Norbert, aki már a hétfői pécsi szakszervezeti tiltakozáson is azt mondta: ha a kormány nem ért a szép szóból, januárban keményebb eszközökhöz nyúlnak.

A szakszervezeti vezető elmondta: még folynak az egyeztetések, de a terv az, hogy GDP-vel büntetik meg Orbánt. Megállhat minden, a közlekedés, lezárják az ipari parkokat és üzemekben is leáll a termelés. A cél az általános sztrájk, és hogy az ipar ne tudjon addig működni, amíg a kormány le nem ül a szakszervezeti vezetőkkel. A Munka Törvénykönyvét ugyanis e nélkül nem lehet módosítani, ha pedig mégis megteszik, akkor most megtudják, milyen az, amikor összefognak a szakszervezetek – mondta a pécsi vezető.

- Januárban nem körülöttünk lesz fagyos a levegő – ígérte Benke Norbert, aki arra is emlékeztetett, akkor mostani állás szerint csak a szakszervezeti tagok közül 4-500 ezer ember vehet részt a januári tiltakozásokon. - Egyszer úgyis kiderült, hogy miért verték át a rabszolgatörvényt árkon-bokron, miért vállalták ezt be. Egy biztos: Orbán Viktor most megtanulja, mi az alázat.