Mindenki Ünnepe: szomorú rekord dőlt meg

2018. december 16. 17:36 2018. dec. 16. 17:36

A szervezőket is megdöbbentette, mennyien jöttek el a Mindenki ünnepe elnevezésű jótékonysági rendezvényre a pécsi Kossuth térre Advent vasárnapján. A tavalyi számokból indultak ki, de most az utolsó tál étel is elfogyott. Volt, aki vidékről jött egy ajándékcsomagért, egy tál ételért és egy zsíros kenyérért.

Meleg étel, meleg szavak

A rendezvény 16-án, vasárnap délelőtt tizenegykor kezdődött. A valóban széles összefogásnak a Mindenki Pécsért Mozgalom állt az élére, vezetője, Mellár Tamás advent harmadik vasárnapján arról beszélt: az egész esztendőben szükség lenne a rászorulók segítésére, de az ünnep idején keresztény emberek számára ez kiemelten fontos. Köszönetet mondott azoknak a pártoknak, civil szervezeteknek, magánszemélyeknek, akiknek a jóvoltából létrejött a vasárnapi rendezvény. A megjelentektől csak azt kérte: fogadják olyan jó szívvel az ajándékokat, amilyennel ők adták őket. Ezután Szakács László, az MSZP baranyai elnöke köszöntötte meleg szavakkal az étel- és ruhaosztásra érkezőket.

Szalay Lajos nyugdíjas református lelkipásztor a valódi kereszténységről, jószándékról beszélt és arról: ezt nem szabad összekeverni azzal, amikor egy tál ételért meg akarják venni a rászorulók szavazatát választásokkor, ettől óva intette a megjelenteket.

Semmi sem maradt

A rendezvényen készült fotókon is jól látszik: az ország többi részéhez hasonlóan Pécs is jobban teljesít. Aligha lehet mással magyarázni, hogy egymásra taposnak a rászorulók egy olyan jótékonysági rendezvényen, mint a vasárnapi.

A szervezők a tavalyi hasonló rendezvény részvételéből indultak ki. A legszegényebbeket 250 adag babgulyás, 100 adag cigánylecsó (hozzá illő kenyérrel), 200 zsíros kenyér, 60 liter forró tea, mintegy 150-200 gyermekjáték, 250 ajándékcsomag, 30-40 kiló gyümölcs, 50 kiló szaloncukor, ifjúsági és gyermekkönyvek, rengeteg ruha, cipő és gyermekholmi várta.

A szervezők is megdöbbentek rajta, de minden étel és ajándék elfogyott, legalább hatszázan álltak sorban értük már jóval 11 óra előtt. Volt köztük olyan is, aki Szentlőrincről evickélt el valahogy Pécsig egy tál ételért és egy ajándékcsomagért.

Az ételosztásról készült fotókat az alábbi galériában lapozhatod végig:

[gallery="140" picture="14322"]

Kiszolgáltatottság, egyéni tragédiák

Az ételt és ajándékot osztók között ott volt Péterffy Attila is. A pécsi hőerőmű volt vezetője ma egy fővárosi cég vezetője, sajtóhírek szerint a pécsi polgármesteri cím egyik független, ellenzéki aspiránsa.

A rendezvényt nyitó felszólalások között az esemény jellegére való tekintettel nem kapott helyet a napok óta az embereket a pesti utcákon tartó rabszolgatörvény, ám a cégvezető előttünk nem titkolta ezzel kapcsolatos gondolatait. Mint mondta: vezetőként megtanulta, hogy igazán akkor lehet sikeres egy cég, ha az emberek motiváltak, érzik a megbecsülést. A rabszolgatörvény viszont éppen egy ellentétes gondolkodásmódot tükröz, kiszolgáltatottságot eredményez. Azt pedig, mint mondta, pontosan tudjuk, hogyan válhatnak kiszolgáltatottá a munkavállalók egy erőszakos, rosszindulatú munkáltatóval szemben, legyen az multi, vagy akár egy újgazdag magyar tulajdonos.

Péterffy emlékeztetett arra, hogy mi történt a Zsolnaynál dolgozó emberekkel: ide-oda dobálták őket a tulajdonosok a csatározások közepette, a legtöbben végül két szék között a pad alá estek. Hozzátette: abban, hogy végül a dolgozók lettek a politikai ügy vesztesei, az önkormányzat felelősségét sem lehet elfelejteni.

Péterffy Attila szerint egyszerűen nem lehet megengedni, hogy az ilyen események, személyes emberi tragédiák megismétlődjenek, sem Pécsett, sem bárhol máshol Magyarországon.